קח ג'ינג'ר (ותהיה בריא!)

מאת: טל- בן דוד, נטורופתית יועצת לחוות תקוע

הג'ינג'ר ידוע בטעמו הארומטי וחריפותו האופיינית והנעימה וטעם ייחודי המהווה שדרוג לכל מאכל. ג'ינג'ר טרי או בשמו העברי זנגביל ניתן למצוא במרכולים ובשווקים כל עונות השנה.

טעות נפוצה היא לחשוב שהחלק אותו אוכלים מהג'ינג'ר הוא שורש הצמח או הפקעת שלו כמו בתפוח אדמה. למרות מראהו, זהו אינו השורש אלא חלק בצמח הנקרא קנה שורש (ריזומה) . קנה השורש הוא בעצם גבעול השולח שורשים (כמו דשא לדוגמא). קנה שורש ידוע אחר הוא הכורכום. לג'ינג'ר קליפה חומה אפורה וצבע תוכו משתנה ויכול להיות צהוב, לבן או אדמדם. עובי הקליפה מעיד על גילו של הג'ינג'ר.

מוצאו של הג'ינג'ר מדרום מזרח אסיה והוא נפוץ כיום בכל העולם. הג'ינג'ר הוא מרכיב ותיק ודומיננטי במטבח הסיני, ההודי והמזרח תיכוני והוא בין האחראים לטעמם הארומאטי של מטבחים אלו. הרומאים הביאו את הג'ינג'ר מסין לאירופה, בעיקר למטבח הים תיכוני.

יורדי הים הספרדים הביאו אותו לדרום אמריקה, גידלו אותו שם ומשם חזרה לאירופה. כיום מגדלי הג'ינג'ר העיקריים נמצאים בג'מאייקה, הודו, פיג'י, אינדונזיה ואוסטרליה.

יתרונותיו הבריאותיים

באופן מסורתי ידוע הג'ינג'ר כמסייע לבעיות מערכת העיכול. ברפואת הצמחים משתמשים בג'ינג'ר לטיפול בשפעת והצטננות, בחילות והקאות, בקשיי עיכולו גזים, בליקויים בזרימת דם היקפית, בדלקות פרקים, בכאבי שרירים ועוד.

היום בעידן המודרני הג'ינג'ר הוא צמח מאד נחקר וישנם מחקרים שהוכיחו את יעילותו כנוגד חמצון, כמונע דלקת וכאנטי סרטני. מספר החומרים הפעילים בג'ינג'ר היא כה גדולה ואין צורך בכמות רבה כדי ליהנות מפעילותו – מספיקה חליטה מגרידת פרוסת ג'ינג'ר בעובי סנטימטר אחד או שילוב פרוסת ג'ינג'ר בתבשיל כדי להינות מהשפעתו המיטיבה.

  • ג'ינג'ר לחיזוק מערכת החיסון- לג'ינג'ר מספר תכונות שהופכות אותו יעיל במיוחד לחיזוק מערכת החיסון ולטיפול במחלות חורף. הוא מחמם ומקל על צמרמורות וקור. הוא מייזע ובכך מתאים להורדת חום ולטיפול בהצטננות ושפעת. ההזעה המוגברת , לא רק שגורמת לירידת החום אלא גם מזרזת פינוי רעלים מהגוף וזירוז ההחלמה.חליטת ג'ינג'ר יעילה לטיפול בכל מחלות החורף- חום, נזלת, צמרמורות, כאבי גרון והצטננות. מומלץ להחזיק אותו דרך קבע במקרר או במקפיא ולהשתמש בעת הצורך.
  • ג'ינג'ר ומערכת העיכול- הג'ינג'ר יעיל במקרים של בחילות והקאות ללא קשר לגורם. הוא מסייע בטיפול בהפרעות עיכול המתבטאות בבחילות, לבחילות בהריון, להפלגות ואפילו לחולי סרטן העוברים טיפולים כימותרפיים.במחקר כפול סמיות (שיטת מחקרים מחמירה) נחקרה השפעתו של הג'ינג'ר על בחילות הנובעות מתנועה כמו במקרה של מחלת ים או נסיעה ברכב. המחקר השווה את השפעת הג'ינג'ר לתרופות ונמצא שהג'ינג'ר יעיל יותר מתרופות. הג'ינג'ר הפחית לא רק את הבחילה אלא גם את תחושת הסחרחורת, ההקאות והזיעה הקרה האופייניים גם הם למחלת הים.חשוב לדעת שהג'ינג'ר יעיל בטיפול בבחילות גם בהריון אף במקרים קשים ביותר המצריכים אשפוז. במחקר שנעשה על נשים בהריון שנמצאו בשבוע 20 ופחות נמצא שהג'ינג'ר הקל על בחילות והקאות אצל למעלה מ70% מהנשים שנחקרו. שלא כמו תרופות רגילות נגד הקאה שעלולות להיות מסוכנות בהריון, למרבה המזל אין שום בעיה לצרוך ג'ינג'ר בהריון. במחקר משנת 2005 שאיחד תוצאות של 6 מחקרים שונים ופורסם במגזין מיילדות וגניקולוגיה  ("Obstetrics and Gynecology") אושר שהג'ינג'ר יעיל לתופעות בחילה והקאות ללא תופעות לוואי וללא השפעה מזיקה לעובר.למחקר הג'ינג'ר מתאים ויעיל גם בבחילות הנגרמות לאחר הרדמה לצורך ניתוח וכן בבחילות כתוצאה מטיפולים כימותרפיים.
  • ג'ינג'ר יעיל לטיפול בדלקות פרקים- לג'ינג'ר יכולות אנטי דלקתיות מאד יעילות בזכות רכיב שנקרא ג'ינג'רול. זהו הרכיב שמשפיע לטובה במצבים של דלקת מפרקים שגרונית או דלקת מפרקים ניוונית. הג'ינג'רול מוריד את רמת הדלקת, מפחית כאבים ומשפר את תנועתיות המפרקים אצל חולים שצורכים אותו בדרך קבע.בשני מחקרים נבדקו חולי דלקת מפרקים, כאלו שהגיבו לתרופות רגילות וכאלו שלא. 75% מכל הנחקרים הרגישו שיפור הן ברמת הכאב והן בדרגת נפיחות המפרק.סובל מבעיות ברכיים? שלב בקביעות ג'ינג'ר בתפריט היומי – כך מציע מחקר ישראלי שנערך בבית חולים איכילוב ופורסם במגזין רפואי המתמחה בבעיות מפרקים. במחקר כפול סמיות (שיטת מחקרים מחמירה)  שנערך במשך 12 חודשים בהם השוו בין קבוצת חולים שנטלה מיצוי ג'ינג'ר לעומת קבוצת חולים שנטלה מיצוי פלסבו.אחרי שלושה חודשים מתחילת המחקר החליפו בין שתי הקבוצות – הקבוצה שקיבלה מיצוי אמיתי קיבלה פלצבו ואילו לקבוצה שקיבלה פלצבו נתנו מיצוי ג'ינג'ר. בקבוצה שעברה מפלסבו לג'ינג'ר נצפתה הקלה משמעותית בתחושת הכאב ובתחושת החולי ואילו בקבוצה שעברה מג'ינג'ר לפלסבו נצפתה החמרה במדדים אלו.בהמשך נתנו ג'ינג'ר לשתי הקבוצות וראו שנשמרה תחושת ההקלה בסימפטומים ושהשיפור היה לא רק בתחושת הכאב הסובייקטיבית בברכיים, אלא גם באופן אובייקטיבי ברמת הנפיחות. למחקר כיצד מפחית הג'ינג'ר את דלקת המפרקים? ישנם כמה רכיבים שאחראים על הפעילות האנטי דלקתית של הג'ינג'ר. אחת מהן היא פעילות נוגדת חמצון של הג'ינגרול שמפחית ייצור תחמוצת החנקן. תחמוצת החנקן היא מולקולה חנקנית מאד פעילה שמשתתפת בייצור רדיקל חופשי הרסני שנקרא פירוקסיניטריט (peroxynitrite) .
  • כמו כן, הג'ינג'ר מדכא ייצור חומרים מעורר דלקת בגוף שנקראים ציטוקינים וכימוקינים, בעיקר מהסוג המיוצר בתאים המייצרים את הנוזל הסינוביאלי (נוזל הסיכה של המיפרקים)  ובסחוסים וכן בתאי הדם הלבנים.
  • בנוסף, הג'ינג'ר מאט ירידה ברמת הגלוטטיון בגוף. גלוטטיון הוא נוגד חמצון חשוב שהגוף מייצר בעצמו וככל שרמתו גבוהה יותר יכולת הגוף להלחם ברדיקלים חופשיים גדולה יותר.
  • ג'ינג'ר כהגנה מפני סרוטן המעי הגס- לרכיב הפעיל העיקרי בג'ינג'ר, הג'ינגרול, שאחראי על טעמו האופייני של הג'ינג'ר נודעת השפעה במניעת התפתחות תאים סרטניים במעי הגס, כך טוען מחקר משנת 2003. במחקר זה שנערך באוניברסיטה במיניסוטה נחקרה השפעתו של הג'ינג'רול על עכברי מעבדה שהושתלו להם תאים סרטניים של המעי הגס. נמצא שעכברים שהוזנו בג'ינג'רול לפני השתלת התאים לא פיתחו סרטן או שהתפתח גידול קטן ואיטי ואילו בקבוצת הביקורת שלא הוזנה בג'ינג'רול התפתחו גידולים סרטניים מהירים וגדולים יותר באופן משמעותי. במחקר נוסף שהמשיך את המחקר הנ"ל קיבלו העכברים את הג'ינג'רול רק לאחר שהתפתח גידול. גם אז, הראה המחקר שהג'ינג'רול טוב לא רק כמניעה אלא גם לטיפול בגידול קיים. לדברי החוקרים ניתן להסיק מהמחקר שאפשר לכלול רכיבים מתוך הג'ינג'ר בתרופות כימיות  לטיפול בסרטן המעי הגס. למחקר

איך לבחור ג'ינג'ר

העדיפו תמיד את הג'ינג'ר הטרי על פני הג'ינג'ר היבש או הטחון. טעמו של הג'ינג'ר הטרי עז יותר וכמות הג'ינג'רול שבו רבה משמעותית מאשר בג'ינג'ר היבש או בתבלין. בחרו ג'ינג'ר קשה, חלק וללא פגמים. ככל שהג'ינג'ר צעיר יותר, קליפתו תהיה דקה יותר.

ניתן לשמור ג'ינג'ר טרי לא קלוף במקרר במשך שלושה שבועות ובתא ההקפאה במשך ששה חודשים.

לסיכום- הג'ינג'ר הוא בריא, מזין ובעל יתרונות בריאותיים רבים מהם ניתן להינות על ידי שילובו בתפריט היומי במשך כל השנה.