גבעול למון גראס טרי: ארומטי ובריא

מאת טל בן דוד, נטורופתית, יועצת לחוות תקוע

למון גראס

רובנו מכירים את הלמון גראס, בשמותיו הנוספים- עשב לימון או לימונית, כעלים צרים וארוכים כתוספת לימונית עדינה המעשירה את החליטה החורפית. באסיה, יבשת מוצאו, מוכר הלמון גראס על חלקיו השונים- העלה יחד עם הגבעול, כתבלין מעשיר. הוא משתלב בהרמוניה במגוון רחב של מנות, בנוסף לחליטות, כגון: מרקים, תבשילים, מוקפצים משקאות קרים ועוד. יתרונו טמון במרקמו היציב המאפשר בישול ארוך, יחד עם הארומה הלימונית.

אנו, בחוות תקוע, נרגשים להציע ולהכיר לכם את גבעול הלמון גראס עם הארומה הלימונית האהובה ומגוון שימושים רחב יותר.

ברפואה העממית הלמון גראס הוא אחד מעשבי המרפא הזמינים והמוכרים ברחבי העולם כבר שנים רבות הודות לשמנים האתריים שבו. הוא ידוע כצמח מרפא הנוגד עוויתות, מוריד לחץ דם, מוריד חום ומרגיע פרכוסים, משכך כאב, נוגד דלקת, נוגד בחילה, מרגיע שיעול, מחטא, מרגיע מחושים ושלשולים במערכת העיכול וכמרגיע עצבנות וחרדות. רק בשנים האחרונות העולם המערבי מתוודע ליתרונותיו הבריאותיים באמצעות מחקרים, על זאת בהמשך המאמר.

שימושים רפואיים

רבים המחקרים שנעשו על הלמון גראס בהקשר ליעילותו הרפואית ותרומתו לגוף האדם. המחקרים מראים השפעות רפואיות רבות ומגוונות ובינהן השפעה אנטי בקטריאלית, אנטי אמבות, נוגד שלשול, אנטי פטרייתית ואנטי דלקתית. ישנם מחקרים חדשים יותר שמראים שלצמח יש גם פוטנציאל להפחית רמות סוכר בדם. (רב המחקרים בדקו את השפעת הלמון גראס על חיות מעבדה).

הלמון גראס מכיל רכיבי תזונה חיוניים מסוג פלבנואידים ותרכובות פנוליות וכן שמנים אתרים המשמשים היום כבסיס נרחב לחקר תכונותיו הרפואיות של הצמח.אחד השמנים האתריים המשמעותיים שבעשב הלימון הוא הציטרל, הוא זה האחראי על הריח הלימוני האופייני של הצמח. הציטרל ידוע כנוגד חימצון וכבעל יכולות אנטי מיקרוביאליות ואנטי פטרייתיות שמגבירות את יעילותו בפני זיהומים. בנוסף לציטרל מכיל הלמון גראס שמנים אתריים נוספים המרחיבים את טווח השפעתו החיובית על בריאותנו. הן העלים והן הגבעול מכילים כמות יפה של חומצה פולית. חומצה פולית חיונית לבנייה תקינה של ה DNAוחלוקת התאים בגוף ומהווה רכיב חשוב בבניית מערכת העצבים בשלב העוברי. בנוסף, עשיר הלמון גראס בויטמינים ובהם ויטמין B5, B6, B1 וכן ויטמיןC, ויטמין A , ובמינרלים אבץ, אשלגן, סידן, ברזל, מנגן, נחושת ומגנזיום

מחקר ישראלי- בשנת 2005  התקיים בפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע, מחקר בראשותם של ד"ר רבקה אופיר, פרופסור יעקב וינשטיין וד"ר נתיב דודאי מהמחלקה לצמחים ארומתיים במרכז נווה יער. במחקר הושרו רקמות הנגועות בתאים סרטניים  בתוך חליטה של עשב הלימון בריכוז הדומה לריכוז של תה ביתי. בתום המחקר גילו החוקרים כי השמן האתרי ציטרל שמצוי בשפע בלמון גראס הוא בעל יכולת לגרום לתאי סרטן לבצע "התאבדות" (אפופטוזיס). יותר מכך, המחקר מצא שהשימוש בציטרל פגע רק בתאים הסרטניים  אך לא הזיק לתאים הבריאים (in vitroכלומר תאים שבודדו במבחנה)  במאמר הסיכום שפורסם בכתב העת המדעי לצמחי מרפא "Planta Medica",  נכתב כי הציטראל הוא הגורם לאפופטוזיס. המחקר התבצע בתנאי מעבדה וטרם נבדק על בני אדם. למחקר

  • פעילות אנטי חיידקית- השמן האתרי העיקרי בלמון גראס, הציטרל, הוכח כאנטי חיידקי נגד סוגי חיידקים שונים נפוצים ובהם אי-קולי שגורם לדלקות בדרכי השתן וחיידק הסטאפילוקוקוס הגורם לזיהומים קשים במערכת הנשימה. המחקר נערך ב1984 ופרסם במגזין הפרמקולוגיה  ournal of ethnopharmacologyJ למחקר הציטרל שבלמון גראס משמש גם כנוגד פטריות ולכן הוא יעיל לא רק לטיפול בפטרת אלא גם כחומר שימור המונע התפתחות עובש במזון. מחקר שנערך במרכז לחקר בוטניקה באוניברסיטת באנארס הינדו שבוורנסי בהודו בדק את הנושא מצא שניתן לשמר מזון עד שבעה חודשים אף בתנאים שחושפים אותו להתפתחות עובש.  תוצות המחקר התפרסמו 1994 במגזין האמריקאי Applied and environmental microbiology  למחקר
  • אנטי דלקתי- הקובנים משתמשים בחליטת הלמון גראס לטיפול בלחץ דם גבוה ובדלקות. המחלקה לפרמקולוגיה וטוקסיקולוגיה של המרכז למדעים בהוואנה שבקובה בדקה את הנושא. בניסוישנעשה במחלקה על חליטת למון גראס נמצא שאכן יש לחליטת עשב הלימון תכונות אנטי דלקתיות ויכולת להפחית לחץ דם גבוה. תוצאות הניסוי פורסמו ב1989 במגזין Journal of ethnopharmacology למחקר
  • השפעה על מערכת העצבים- ללמון גראס השפעה מרגיעה ובכך הוא מתאים לטיפול בבעיות שינה שנובעות מחרדות. שימוש בשמן האתרי שבו ישפר את איכות השינה ויאפשר שעות שינה ארוכות יותר.הוא מתאים גם לטיפול בפרכוסים אפילפטיים כפי שנמצא במחקר הבא שבדק את הנושא. תוצאות המחקר שנעשה במחלקה לפרמקולוגיה שבמוסד למדעי החיים בסאו-פאולו בברזיל פורסמו במגזין הגרמני Phytomedicineהמתמחה ברפואת צמחים.  למחקר

שימושים מומלצים

יתרונו של גבעול הלמון גראס הוא במגוון השימושים הרחב שלו- כמו העלים, הוא מתאים להכנת חליטות ובנוסף מתאים בבישול ארוך כיוון שהארומה והמרקם נשמרים יציבים גם בבישול ארוך. הארומה הלימונית הרעננה של הלמון גראס משתלבת נהדר בגוון מנות כגון: דגים, מרקים, רטבים, מוקפצים, קינוחים, גלידות, קוקטיילים, חליטות ועוד רבים ומוסיפה ניחוח לימוני מעודן ללא החמיצות האופיינית ללימון.

גבעול למון גראס בחליטה- תוספת של 4-5 טבעות מהגבעול יהפכו כל תה או כוס מים חמים למשקה מרגיע וטעים. אפשר להעשיר בתוספת ג'ינג'ר פרוס ו/או דבש ומתקבלת חליטת בריאות מופלאה בטעמה.

איך משתמשים

ישנן 2 דרכים עיקריות לשימוש בלמון גראס, תלוי בסוג המתכון, אך ראשית מסירים את הקצה המחובר לשורש. במנות בהן הלמון גראס מיועד לטעם ולא למאכל (כמו בהכנת מרקים, מרינדות וציר למשל)- משחררים את השמנים הארומאטיים והניחוח הלימוני ע"י פציעת הגבעול באמצעות מערוך/ להב רחב של סכין, חותכים לפיסות גדולות, 3-10 ס"מ המאפשרות הפרדה מהירה של הגבעול מהעלים, משלבים בתבשיל ומוציאים בעת הצורך. במנות בהן הלמון גראס הינו חלק אכיל בתבשיל (כמו במוקפצים או סלטים)- מסירים את שכבת העלים הראשונה, לחשיפת העלים העדינים והרכים, פורסים פרוסות דקיקות ומשלבים בתבשיל. במקרה זה אין צורך בפציעת הגבעול טרם החיתוך.

איך מאחסנים

שומרים במקרר בתוך שקית ניילון למשך שלושה שבועות או קצוץ במקפיא – עד חצי שנה ללא פגיעה בטעם.

לסיכום- גבעול הלמון גראס מעשיר בטעמו הלימוני הארומטי מגוון רחב של מנות קינוחים ומשקאות, בנוסף לכך הוא מהווה תוספת בריאותית חשובה ומזינה.