הקדם תרופה לשפעת- שורש כורכום כחיסון טבעי 12.2012

מאת ד"ר ראובן עזורי

אתר Balance

השפעת היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בעונת החורף, ולמעשה לאורך כל עונות השנה. השפעת נגרמת ע"י נגיפים (וירוסים) והיא מחלה מידבקת. וירוס השפעת תוקף את מערכת הנשימה (אף, גרון וריאות). בניגוד להתקררות, השפעת מתחילה באופן פתאומי ומופיעה בדרך כלל עם הסימפטומים הבאים: חום, כאבי ראש, עייפות, שיעול יבש, כאבי גרון, נזלת, כאבי שרירים. כל אחד יכול ללקות בה, אולם דרגת חומרתה משתנה מאדם לאדם בהתאם לחוזק מערכת החיסון העצמית שלו. רוב האנשים החולים בשפעת יבריאו תוך שבוע עד שבועיים, אך חלק מהחולים עלולים לפתח סיבוכים מסוכנים כתוצאה מהמחלה. בקבוצת הסיכון ללקות בסיבוכים ממחלת השפעת נמצאים אנשים מעל גיל 65, אך גם חולי לב, חולי אסתמה, חולי סוכרת, חולים במחלות ריאה בכל הגילאים וילדים עם מערכת חיסונית חלשה. הסיבוכים שהשפעת יכולה לגרום הם: דלקת ריאות, ברונכיט, סינוסיטיס, דלקות אוזניים ועוד. בחולים כרוניים, למשל חולי אסתמה, ההתקפים יהיו תכופים יותר בזמן המחלה. חולי לב יחושו הרעה במצבם כתוצאה מהשפעת.

השפעת נגרמת על-ידי וירוס ולכן אנטיביוטיקה אינה עוזרת לרפאה. הדרך הטובה ביותר "לרפא" את המחלה היא כמובן למנוע אותה, באמצעות שמירה על היגיינה ועל ידי חיזוק מערכת החיסון במשך כל השנה ע"י חיסון טבעי: השלמת התזונה בתוספי מזון מחממים ונוגדי חמצון. וקיימת גם האפשרות של חיסון בזריקה.

האפידמיולוגים שמתראיינים במדיה מדגישים את חשיבותה של ההיגיינה כצעד ראשון לקראת מניעת המחלה; החל בשטיפת ידיים לעיתים תכופות, ניקוי וחיטוי משטחים שבהם נוגעים הרבה אנשים וכלה בהמלצה חמה לאלה שחלו להישאר בבית.

פן נוסף שעלה לדיון, בעיקר במאמרים מדעיים ברשת, הוא חיזוק של המערכת החיסונית. אפשר ורצוי לחזק את המערכת החיסונית שלנו כדי למנוע הידבקות מחד, או למנוע סיבוכים במקרה שנדבקים, מאידך.

חיסון טבעי

צמח הכורכום הוא אחד מצמחי המרפא היעילים ביותר לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעה וטיפול במחלות קור, ובכללן השפעת. יש אף המכנים אותו ה"אנטיביוטיקה של הטבע". לפי הרפואה הסינית וההודית, מאכלים חריפים, כמו כורכום וג'ינג'ר, הם מזונות מחממים שיעילים מאוד נגד שפעת. מחקרים מדעיים מראים כי כורכומין, החומר הפעיל בצמח הכורכום, הוא בעל תפקיד מרכזי במניעה ובטיפול בשפעות שונות וגם שפעת מסוג A, שעימו נמנית גם שפעת החזירים.

וירוס השפעת חודר לגופנו דרך דרכי הנשימה ותוקף את המערכת החיסונית. ברוב המקרים התאים הראשונים להגיב למתקפה זו הם המקרופג'ים – תאי דם לבנים בולעניים המהווים מחסום מיידי מפני מתקפה חוץ גופית. המקרופג'ים בולעים ומעכלים מיד את הגורם הזר ומעוררים שרשרת של תגובות חיסוניות נוספות בגוף. מחקרים הוכיחו כי לכורכומין השפעה מעכבת על גידולו של וירוס השפעת מסוג A באמצעות תיווכם של המקרופג'ים. הכורכומין הוא חומר נוגד חמצון חזק ביותר שמקנה לו תכונות אנטי זיהומיות. שילוב של תכונותיו האנטי-זיהומיות ויכולת החימום שלו הופכות אותו לנשק יעיל נגד מחלות קור, כולל כמובן שפעת למיניה.

המקור החשוב והעיקרי לשיפור מערכת החיסון הם ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. מקור הוויטמינים ונוגדי החמצון – תזונה מאוזנת ובריאה וגם תוספי מזון וצמחי מרפא.

אלו צמחי מרפא מחזקים את מערכת החיסון?

לדעת אשר חציר וד"ר מרים וילצ'נין, שחוקרים את צמחי המרפא כבר 30 שנה, הצמחים המשפיעים ביותר על מערכת החיסון ומסייעים במניעה של מחלות חורף הם הכורכום, האכינצאה, התימין, הפלפלת החריפה, המרווה, התה ירוק, הרוזמרין, הזנגביל והקינמון. השניים ממליצים ליטול את צמחי המרפא במשך כל חודשי הסתיו והחורף כאמצעי מונע או כמסייע להחלמה.

כורכום

צמח הכורכום הוא אחד מצמחי המרפא היעילים ביותר לחיזוק המערכת החיסונית ולמניעה וטיפול במחלות קור, ובכללןהשפעת. יש אף המכנים אותו ה"אנטיביוטיקה של הטבע". לפי הרפואה הסיניתוההודית, צמחי מרפא כגון כורכום וזנגביל, הם צמחים מחממים שיעיליםמאוד נגד שפעת. מחקרים מדעיים מראים כי כורכומין, החומר הפעיל בצמחהכורכום, הוא בעל תפקיד מרכזי במניעה ובטיפול בסוגים שונים של שפעת, ביניהם שפעת מסוג A שעימה נמנית גם שפעת החזירים.

וירוס השפעת חודר לגופנו דרך דרכי הנשימה ותוקף את המערכת החיסונית. ברוב המקרים התאים הראשונים להגיב למתקפה זו הם המקרופג'ים – תאי דם לבניםבולעניים המהווים מחסום מיידי מפני מתקפה חוץ גופית. המקרופג'ים בולעיםומעכלים מיד את הגורם הזר ומעוררים שרשרת של תגובות חיסוניות נוספות בגוף. מחקרים הוכיחו כי לכורכומין השפעה מעכבת על גידולו של וירוס השפעת מסוג A באמצעות תיווכם של המקרופג'ים. הכורכומין הוא חומר נוגד חמצון חזק ביותרשמקנה לו תכונות אנטי זיהומיות. שילוב של תכונותיו האנטי-זיהומיות ויכולת החימום שלו הופכות אותו לנשק יעיל נגד מחלות קור, כולל כמובן שפעת למיניה.

למאמר המלא