מאי-טאקי היא תרופה או מזון?

מאת: טל בן דוד, נטורופתית, יועצת לחוות תקוע

פטריית המאי-טאקי נמנית בין 'מזונות העל' הנחשבים בין תרופה למזון. למזונות מסוג זה יש את היכולת להגביר את כוח החיות הטבעית והאנרגיה של הגוף. לפטריית המאי-טאקי היסטוריה ארוכה ועתיקה, סגולותיה הרפואיות ידועות במזרח כבר מלפני אלפי שנים. כיום, היא בין פטריות המאכל החשובות ביותר שתורבתו ושמגודלות לצרכי מאכל ורפואה.

פטריית המאי-טאקי- קווים לדמותה:

פטריית המאי-טאקי שייכת למשפחת הנקבוביים של ממלכת הפטריות. שמה המדעי-Grifola Frondosa. הפטריה מורכבת משני חלקים, האחד שטמון באדמה ואינו גלוי לעין, דומה לפקעת וגודלו כגודל תפוח אדמה ובחלקה העליון, מעל פני האדמה יש לה צורה דמויית אשכול המורכבת מהמוני כיפות פטרייתיות היוצרות צורה אופיינית מרובת שכבות.

מקור השם המאי-טאקי הוא בשפה היפנית ופירושו "הפטרייה הרוקדת", היפנים נהגו לאמר שבר המזל שמצא את הפטרייה ירקוד מרב שמחה כי ערכה לא יסולא בפז, ומכאן שמה העממי. בשל צורתה המיוחדת יש לה כינויים רבים נוספים ובהם פטריית הענן או פטריית תרנוגלת היער.

פיטריות המאי-טאקי, כמו גם פטריות אחרות, נחשבות בטעות לירק אך למעשה הן ממלכה בפני עצמה שדווקא קרובה יותר לבעלי חיים מאשר לצמחים. לפטריות אין שורשים, עלים, פרחים וזרעים אלא שני חלקים עיקריים התפטיר (מיצליום) שנמצא מתחת לפני שטח איזור הגידול וגוף הפטריה שנמצא מעל פני השטח. החלק החשוב בפטריה הוא התפטיר. תפטיר הפטריה מתפשט בתוך מצע הגידול ודרכו נספגים חומרי המזון והמים וממנו נשלחות שלוחות אל מעל פני השטח, הנושאות את איברי הריבוי של הפטריה.

מאי-טאקי- הסיטוריה:

טעמה הייחודי של המאי-טאקי שם אותה במטבח באותה קטגוריה כמעט כמו פטריית הכמהין. היא מבוקשת במיטבחי הגורמה של צפון אמריקה, אירופה ואסיה ומבין הפטריות נחשבת כפטריה הטעימה ביותר. בעת העתיקה היה לה ביקוש רב על שולחנם של הרומאים וביפן שילמו את משקלה בזהב וזאת בשל טעמה המשובח והקושי הרב להשיג אותה. הרומאים היו אלו שהביאו אותה לאירופה ובתקופה שבה הגבילו ברומא את צריכת הבשר השתמשו בה כתחליף לבשר.היפנים היו אלו שפיתחו את הדרך לגדל אותה באופן מיסחרי ובכך להפוך אותה לפטריה זמינה יותר ופחות נדירה והיום היא זמינה בצפון אמריקה, באירופה ובישראל.

מאי-טאקי- לא רק מזון

עד לאחרונה סגולותיה הרפואיות של המאי-טאקי נחשבו לחלק מהרפואה עממית, אולם כיום הולכים ורבים המחקרים המגלים את יתרונותיה הבריאותיים. המאי- טאקי מכילה חומרים אנטי סרטניים, שבנוסף, מעכבים גידולים סרטניים ומקלים על תופעות הלוואי של טיפולים כימותרפיים. מאי- טאקי, כמו גם חברתה השי-טאקי, נחשבת כפטריית מרפא בעלת היסטוריה ארוכה של שימושים רפואיים. פטריית המי-טאקה מכילה מספר רב של רכיבים תזונתיים חשובים, החשובים ביותר מביניהם הם הפוליסכרידים- פוליסכרדים הם מולקולות גדולות המורכבות מהרבה שרשראות סוכריות של חד סוכר (גלוקוז). הפולסכרידים שנמצאים במייטאקה הם  d-fractionוMD-fraction

יתרונות בריאותיים:

היתרונות הבריאותיים המרכזיים המיוחסים למאי- טאקי הם מניעת סרטן והפחתת גידולים סרטניים, איזון רמות סוכר בדם ושיפור תפקוד מערכת החיסון ועל כך בהמשך.

  • סרטן- רב המחקרים שנעשו בהקשר של סרטן נעשו על מיצוי רפואי של הפטריה שנבדק ונמצא כבעל יכולת לעודד יצירת תאים של מערכת החיסון שמשמידים תאים סרטניים ונלחמים בהתפתחות הגידול. היכולת האנטי סרטנית של המאי-טאקי מייוחסת לפוליסכרידים הייחודיים שלה כגון בטא-גלוקן, הטרופוליסכריד ופרוטאוגליקן.ב- 1997 נמצא שלמאי- טאקי השפעה על יעילות טיפולים כימותרפיים. הממצאים הראו שהמאי- טאקי פועלת בסינרגיה עם תרופה כימותראפית בשם מיטומיצין C(MMC). בהמשך נמצא שלמאי-טאקי השפעה מייטיבה על חולי סרטן  גם אם הפסיקו טיפולים כימותראפיים בשל תופעות הלוואי הקשות. בנוסף נמצאה הקלה בתופעות אצל חולי סרטן שסבלו מאובדן תיאבון, הקאות, בחילות ונשירת שיער. במחקר שנעשה באוניברסיטת קובה ביפן נמצא קשר בין צריכת מיצוי פטריית המאי- טאקי ויכולתו של הגוף להלחם בסרטן. במחקר השתתפו חולי סרטן מסוגים שונים הנמצאים בשלבים שונים של המחלה. תוצאותיו המפתיעות של המחקר הראו שאצל יותר ממחצית החולים בסרטן ריאות, כבד ושד חלה נסיגה משמעותית בסימנים. גם בסוגי סרטן אחרים ובהם סרטן המוח, הקיבה והדם היה שיפור אך הוא היה קטן יותר. למחקרבמחקר שנעשה על בני אדם ב- 2009 במרכז לטיפול בסרטן שבבית חולים סלואן-קטרינג נמצא שלמאי- טאקי השפעה על מערכת החיסון בהקשר של סרטן שד. המאי-טאקי מעוררת תאי חיסון בשם תאי NK (natural killer cells) שתפקידם להשמיד תאים סרטניים. למחקר מחקרים אחרים שבדקו את השפעת מיצוי המאי- טאקי על תאים סרטניים, גידולים ותאי Tשל מערכת החיסון מצאו שיש לפטרייה השפעה מיטיבה על יעילות טיפולים כימותרפיים למחקר
  • סוכרת- בנוסף לפעילותה המבורכת של המאי- טאקי בהקשר של סרטן היא נחשבת גם הבטחה גדולה בטיפול בסוכרת. במחקרים שנעשו באוניברסיטת נישיקיושו שבעיר סאגה ביפן נמצא שתפריט עשיר בפטריות מאי- טאקי משפיע לטובה על רמות אינסולין ורמות סוכר בדם. למחקר ממצא זה חשוב ביותר לאור העובדה שבמקביל ליכולתה להשפיע לטובה על רמות הסוכר היא עושה זאת ללא תופעות לוואי מה שהופך אותה בטוחה לשימוש. יחד עם זאת על סכרתיים המטופלים באינסולין או בתרופות אחרות שנועדו להורדת רמות הסוכר בדם, להיזהר עם המאי- טאקי ובעיקר עם תצורתה הרפואית על מנת שלא להגיע להיפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות מדי בדם).
  • מערכת החיסון- מחקרים שבדקו את הקשר בין המאי- טאקי ומערכת החיסון. מצאו שמצד אחד יש לה את היכולת למנע עירור יתר של מערכת החיסון כמו במקרה של אלרגיה, לדוגמא, ומצד שני היא בעלת יכולת המרצה של מערכת החיסון במקרה של חולשת המערכת. הרכיב הפעיל במאי- טאקי שאחראי על פעולה זו הם הפוליסכרידים. כמו כן צריכה שוטפת של מאי- טאקי מספקת כמות יפה של נוגדי חימצון שבשילוב הפוליסכרידים מחזקים ומשפרים את תפקוד מערכת החיסון
  • מחלות לב וכלי דם- המאי- טאקי מסייעת גם באיזון לחץ דם ובהורדת רמות כולסטרול בדם וכך יחד עם יכולתה לשפר את רמות הסוכר בדם היא מהווה מזון אידיאלי לחולים בתסמונת המטבולית כלומר לסובלים מסוכרת, כולסטרול, יתר לחץ דם ועודף משקל.

איך לבחור ולאחסן פטריות:

פטריות מאי- טאקי ניתן למצוא בארץ בקלות בכל רשתות השיווק, במחלקת הירקות אך רק בצורתן המיובשת. הדרך הטובה ביותר לשמור על הפטריות היא בשקית או צנצנת אטומה במקום קריר ויבש. לפטריות מאי- טאקי מיובשות יש חיי מדף ארוכים בתנאי אחסון מתאימים.

טיפים להכנה ובישול:

את פטריות המאי- טאקי המיובשות משחזרים כ 20 דקות במים חמים ולאחר מכן ניתן להשתמש כרגיל. מומלץ להוסיף פטריות מאי- טאקי למרקים, מאכלי ירקות ולפסטות.

לסיכום- לא משנה איך תכנו אותה, פטריית המאי- טאקי היא תוספת חשובה, טעימה, מזינה ובריאה בכל תפריט.