מאת: אריאל אשל M.Sc
פורסם באתר "מכבי שירותי בריאות"
סוגי פטריות
שי-טאקי ופורצ'יני- הפטריות נחשבות במקומותינו מעדן יוקרה אם כי לא ברור מה עושים איתן ומהם הערכים התזונתיים שלהן. באשר ליוקר היוקרה, ממש לא נורא ובאשר לערכים התזונתיים הרי הם בהחלט טובים, אם כי שונים לגבי כול סוג וסוג.
השיטאקי מניעה את המערכת החיסונית
מקורה של פטריית השיטאקי (בשמה הלועזיLentinus edodes) באסיה והעדויות הראשונות לשימוש בה מקורן בסין, לפחות מאז שנת 100 לספירת הנוצרים. היא גדלה באופן טבעי ביערות, אם כי מרבית הגידולים מתבצעים כיום בחוות גידול. זו הפטרייה השנייה בנפיצותה במטבח, לאחר פטריות הכובע עליהן נמנות השמפיניון והפורטבלה.
השיטאקי המיובשת או מיצוי ממנה משמשים רבות ברפואה הטבעונית. ניסויים בבעלי חיים הראו הורדת כולסטרול, פעילות אנטי סרטנית והשפעה מעכבת התפתחות נגיפים, כפי הנראה באמצעות הנעת המערכת החיסונית טוב יותר.
בניסויי מעבדה נמצא כי מעודדת ייצור אינטרפרון שהוא חלבון טבעי המסייע למניעת התרבות של נגיפים דוגמת הפטיטיס (הנגיף המחולל דלקת כבד נגיפית).
ביפן משתמשים ברכיבים מסוימים המופקים מהפטרייה (למשלlentinan ) לטיפול בסוגי סרטן מסוימים, במשולב עם טיפול כימותרפי. עדיין נחוצים ניסויים רפואיים מבוקרים כדי לבסס את השפעתה על אנשים.
בכול מקרה נראה שרצוי להכלילה בתזונה. לשיטאקי המיובשות בשמש ערכים תזונתיים מצוינים. היא מקור טוב לסיבים תזונתיים, לוויטמינים תיאמין (ויטמיןB1), ריבופלבין (ויטמיןB2), ניאצין (ויטמיןB3), ויטמיןB5 ולוויטמין D. כמו כן מהווה מקור מומלץ למינרלים אשלגן, סלניום, נחושת, מגנזיום, מנגן וברזל. גם לשיטאקי הטריה ערכים טובים אם כי פחותים במעט מאלו של המיובשת.
שיטאקי טריות ומיובשות טובות לבריאות!
פורצ'יני, פטריית החזירון
פיטריות פורצ'יני, בשמן הלועזי Boletus edulis, נפוצות באירופה, אסיה וצפון אמריקה. הפטרייה תוארה לראשונה על ידי החוקר הבוטנאי הצרפתי פייר בולארד ב- 1782. באיטלקית משמעות השם פורצ'יני היא חזירון. הפטרייה נמכרת במקומותינו בצורתה המיובשת.
מספר מחקרים בדקו את תכונותיה הרפואיות וערכיה התזונתיים. בניסויי מעבדה נמצא כי היא כפי הנראה בעלת תכולה של נגזרות סטרואידים בעלי פעילות נוגדת חיידקים, נוגדת דלקת, ויש בה חומרים פעילים הרעילים למספר סוגים של תאי גידול סרטני. לראש הפטרייה תכונות אנטיאוקסידנטיות והיא עשירה בוויטמינים מקבוצתB לרבות חומצה פולית (ויטמיןB9) ואבץ.
.