שגעת הכורכום: על מה כל הרעש?

לכתבת המקור מתוך אתר שירותי בריאות כללית

כולם מדברים עליו, מה כבר לא אמרו, אבל מה אומר המחקר? במה הוכח הכורכום כיעיל ולמי הוא עלול להיות מסוכן? ואיך בדיוק הוא עוזר למנוע סרטן? התזונאית שלנו עושה לכורכום טיפול שורש וספירת מלאי

תיק התרופות שלי, ליד היוד והפלסטרים, יש מקום של כבוד לתבלין בצבע כתום מסנוור שלרוב מקומו במטבח. נפגשנו לראשונה בנסיבות מצערות: באמצע טיול במזרח חטפתי כוויה ברגל מאגזוז של אופנוע, ובן רגע הפכתי לאטרקציה לזבובי החול.

רגע לפני שאיבדתי תקווה, שלף מישהו אבקת כורכום, ולפני שהספקתי לשאול "מה הקשר???" פיזר מעט ממנה על האזור הפגוע. תוך שניות הזבובים התפזרו, הכוויה נרפאה במהרה, ומאז הכתום ואני ביחד.

מיליארד סינים לא טועים. תשאלו את ההודים

את הצבע הכתום הבוהק מקבל צמח הכורכום מהרכיבים הפעילים שבו – כורכומנואידים, ובראשם הכורכומין. הוא משמש כמובן מקור מבוקש להפקת צבע מאכל טבעי, והפיגמנטים שבו כה עמידים – שההודים משתמשים בו להבהרת כתמי עור ולצרכים קוסמטיים שונים.ההודים מכירים את סגולות הבריאות של הכורכום כבר אלפי שנים: הוא נחשב לתבלין קדוש, שמשמש גם בטקסים דתיים ורוחניים. ברפואה ההודית, האיורוודה, משמש הכורכום לטיפול בשיעול, בסינוסיטיס ובעיות בדרכי הנשימה, באנורקסיה, בסוכרת, במחלות כבד ולריפוי פצעים.ברפואה הסינית, הכורכום נחשב כצמח מחמם, ממריץ ומייבש ליחה. לעתים ישתמשו בו גם להקלה על תסמיני הווסת. הגישה הסינית, שמייחסת חשיבות גם למגוון הטעמים במזונות השונים, רואה בכורכום מקור איכותי לטעם המריר. אחד המקורות הבולטים לצריכתו הוא תערובת הקארי, בעיקר הצהוב, שיש בה כמות נכבדת ממנו.גם אצלנו הכורכום מככב, ולא רק במסעדות הודיות: נסו להכין בלעדיו עמבה עיראקית, סלט גזר מרוקאי או תבלון למעורב ירושלמי. שלא לדבר על תרבות הפיוז'ן, שמאחדת טעמי מזרח ומערב ומשלבת כורכום ברבים במאכלים רבים.

וזה רק בקטנה. תקראו מה באמת הוא יכול לעשות

חיזוק מערכת החיסון ואפילו הדנ"א. לכורכומין יש יכולת אנטי־חמצונית  גבוהה מאוד, שיכולה לחזק ולשפר את תפקוד מערכת החיסון – וגם להגן על מולקולות הדנ"א מפני הרס. איך? פגיעה חמצונית עלולה לגרום לשינויים ברצף הגנטי, ולכן מגדילה משמעותית את הסיכוי להתפתחות תאים סרטנים ופגמים גנטיים שונים.ממחקר של אוניבריסטת טקסס שפורסם ב־2017, עולה כי צריכת כורכום (כמו גם תפוחים אפויים וענבים אדומים) עשויה למנוע התפתחות של סרטן הערמונית בגברים ולכווץ גידולים ממאירים.הגנה על הכליות. ידעתם שרכיבי מזון שונים גורמים לגוף שלכם לייצר מולקולות מסוימות?  כורכומין, כך הוכח, מעודד ייצור של חלבונים מיוחדים שמגנים על הכליות.שימור יכולות קוגניטיביות בגיל המבוגר. נוגדי חמצון, כידוע, עוזרים להגן על תפקודי המוח. במחקר מ־2004 בדקו החוקרים את שכיחות אכילת תערובת הקארי אצל בני 60־93. הנבדקים – 1000 אנשים ממוצא הודי, סיני ומלאי – מילאו שאלון שבחן תפקודים קוגניטיביים שונים כמו זיכרון, ריכוז ושפה. התוצאות הראו כי אלו שצרכו קארי לפחות פעם בחודש היו בעלי תפקודים קוגניטיביים טובים יותר, באופן משמעותי.מניעה של התפתחות סוכרת בטרום־סוכרתיים. תוסף של כורכומין (1.50 גרם) ניתן ל־120 טרום־סוכרתיים למשך תשעה חודשים, כדי לבדוק אם ישפיע על התפתחות סוכרת. לאורך תקופת המחקר לא אובחנה סוכרת חדשה אצל איש מחברי הקבוצה – לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה תרופת דמה (פלסיבו), ובה נראתה התפתחות של סכרת אצל 16.5% מהאנשים. בהחלט הבדל משמעותי.הקלה בתסמינים של דלקת מעיים כרונית (קוליטיס). קוליטיס כיבית היא מחלה אוטואימונית שפוגעת במעי הגס (הקולון) וגורמת לדלקת מתמשכת סביבו. למחלה יש תסמינים רבים, שמופיעים לעיתים קרובות בגלים (אירועי התלקחות), כמו שלשולים, כאבי בטן, עצירות וחוסר תאבון. המצב הזה פוגע באיכות החיים וגורם לעיתים קרובות לתת־תזונה בחולי קוליטיס.במחקר קטן (על 90 איש במשך 6 חודשים), שבו נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף כורכומין בשילוב עם טיפול תרופתי – בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד – נמצא כי בקבוצה ששילבה כורכומין עם הטיפול השגור, היו פחות אירועי התלקחות ונשמרה איכות חיים טובה יותר.

ככה מוציאים את המקסימום מכורכום

לספיגה מיטבית, מומלץ לשלב את הכורכום עם מעט שמן, למשל בתחילת תהליך הבישול, על אש קטנה מאוד, רגע לפני שמוסיפים את הבצל.

אבל רגע, לא לכולם זה מתאים!

חומר חזק, אמרנו? בדיוק בגלל זה, יש אנשים שלא מומלץ להם לצרוך אותו, בעיקר לא בכמויות גדולות. במחקר קטן התברר כי  אכילת כמויות גדולות או תוסף של כורכום מחריפה מצב של אנמיה.ישנם אנשים שכמויות גדולות של תוסף כורכומין, מעל לגרם ביום, יגרמו להם לבחילות, לשלשולים או לחוסר נוחות אחר במערכת העיכול. גם בטיפולים אנטי־סרטניים מסוימים תוסף של כורכום יכול להפריע למהלך הטיפול, ולכן מומלץ להתייעץ עם האונקולוג המטפל לפני שמתחילים לקחת.שימו לב: מדובר בעיקר בכמויות גדולות. אם אתם מוסיפים חצי כפית כורכום למרק שלכם כנראה שלא תחוו תופעות שכאלו. בכל מקרה הטו אוזן לתחושות הבטן שלכם, בעיקר אם היא רגישה.

מרק כורכום צח (כן, צח!)

מרק חריף של הסבתות ממזרח־אסיה, כשמיץ הלימון מסייע בעידון החריפות.

מה צריך:
2 כפות שמן זית
מעט אבקת צ'ילי יבש
כפית שורש כורכום או ג'ינג'ר טרי קצוץ
1/2 כפית אבקת קארי צהוב
2 גזרים בינוניים מגורדים
עגבנייה גדולה קצוצה
5 עגבניות שרי חצויות לשניים
4 שיני שום קצוצות
2 בצלים לבנים קצוצים
2 כפות רוטב סויה
כף מיסו
חצי לימון סחוט
חצי כף סוכר חום
ליטר מים (חמש כוסות)

איך מכינים:
1. מחממים את השמן על אש קטנה.
2. מוסיפים את הצ'ילי, הקארי, הבצל, השום והגזר ומאדים על להבה נמוכה מאוד למשך חמש דקות, עד להתרככות הבצל והגזר.
3. מוסיפים את המים, הסוכר, הסויה, שורש הכורכום הטרי, העגבניות ומיץ הלימון.
4. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד כ־10 דקות.אפשר להוסיף למרק קצת אורז או אטריות אורז/ שעועית שקופות, ואז הוא גם יהיה משביע יותר. לחובבי העלים הירוקים, קצת כוסברה קצוצה לפני ההגשה תשתלב כאן מצוין.אין לכם זמן למרק? הסבתות ימליצו על חצי כפית כורכום יחד עם כפית דבש – והופה, למיטה. זה בטוח יעזור.

תמי אדיב היא תזונאית קלינית בכללית, מתמחה בסוכרת, השמנה, ניתוחים בריאטריים וטבעונות. היא משיבה לשאלות הגולשים בפורום תזונה ודיאטה כאן באתר