אויב הנשים מספר 1, סרטן השד, ממשיך לאתגר את החוקרים. שני מחקרים שונים שהתפרסמו לאחרונה מצביעים על ההשפעה החיובית של צריכת פטריות מאכל נגד סוג זה של סרטן
סרטן שד הוא הצורה השכיחה ביותר של סרטן בקרב נשים. מדי שנה מתות 3,500 נשים מסרטן זה. שיעורי ההחלמה חמש שנים לאחר הופעת סרטן מסוג זה נעים בין 75 ל-95 אחוז. כיוון שתאי סרטן שד תלויים באסטרוגן כדי לגדול ולהתרבות, רבות מהתרופות לטיפול בסרטן זה מכילות חומרים המעכבים את ייצורו.
עובדה זו הניעה את המדענים לאתר חומרים טבעיים מעכבי אסטרוגן, כדי להשיג תוצאה דומה לזו של התרופות ללא תופעות הלוואי הלא נעימות שלהן. כבר בסוף שנות ה-90 של המאה ה-20 זוהו חומרים כאלה בענבים אדומים נטולי חרצנים, בתותים ובאשכוליות, והשפעותיהם החיוביות אוששו בניסויי מעבדה בעכברים. החומר המשפיע ביותר התגלה בפטריות מאכל. מחקרים נוספים בתמציות שהופקו מסוגים שונים של פטריות מאכל הובילו להשערה כי תזונה עשירה בפטריות עשויה להפחית משמעותית את הסיכון לחלות בסרטן שד.
שני מחקרים שונים שפורסמו לאחרונה במגזין הנחשב International Journal of Cancer מאששים את ההשערה.
אחד משני המחקרים* נערך בשנים 2004-2006 על-ידי מדענים ורופאים באוניברסיטת האניאנג ובמרכז הרפואי סמסונג בסיאול. המחקר, שביקש לבדוק את הקשר בין צריכת פטריות מאכל לבין הסיכון לחלות בסרטן שד, הקיף 362 נשים חולות בסרטן זה ועוד 362 נשים בריאות. טווח הגילאים של כל הנשים היה 30-65. הרכבי הקבוצות היו דומים הן מבחינת הגיל הכרונולוגי והן מבחינת התייחסותן לשלב האל-וסת (מנופאוזה). הנשים בשתי הקבוצות התבקשו לדווח מדי יום על התזונה שלהן. אחרי שתי שנות מעקב השוו החוקרים את שתי הקבוצות על פי הרגלי צריכת הפטריות שלהן.
התוצאות היו חד-משמעיות: נמצא קשר הפוך מובהק בין צריכת הפטריות מבחינת כמות (אפס, 2.5, 5, 10 ו-20 גרם ביום) ותדירות (אפס, 2.5 פעמים בחודש, פעם בשבוע ושלוש פעמים בשבוע) לבין הופעת הגידול אצל נשים בשלב מנופאוזה ופוסט-מנופאוזה.
בסיכום המחקר קובעים החוקרים כי צריכה של לפחות 15 גרם פטריות מדי יום או שלוש פעמים בשבוע של כמות קטנה יותר מפחיתה את הסיכון לחלות בסרטן שד בקרב נשים בשלב המנופאוזה או פוסט-מנופאוזה.
ללא כל קשר למחקר הקוריאני, נערך מחקר** דומה על-ידי צוות חוקרים מהאוניברסיטה של מערב אוסטרליה בשיתוף עם עמיתיהם מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת זיאנג בסין. גם כאן נבדקה השפעת צריכת הפטריות על הופעת סרטן שד אלא שהפעם נבדק גם הערך המוסף של צריכת תה ירוק. המחקר נערך בשנים 2004-2005 והקיף 1009 נשים סיניות עם גידול סרטני ממאיר בשד ו- 1009 נשים בריאות. גם כאן התבקשו הנשים לדווח מדי יום על התזונה שלהן.
בסיום המעקב ניתחו החוקרים את הדיווחים וגם כאן התגלה קשר הפוך מובהק בין צריכת פטריות לבין הופעת סרטן שד. מן המחקר עולה כי נשים שצורכות יותר מ-10 גרם פטריות מדי יום הינן בעלות סיכון מופחת של 64 אחוז להופעת סרטן שד. אצל נשים שאוכלות 4 גרם פטריות ביום ההגנה מפני סרטן שד פוחתת ל-47 אחוז. כאשר לצריכת הפטריות נלווית גם שתייה יומיומית של חליטת עלי תה ירוק במשקל של 1 גרם, ההגנה מפני סרטן שד מגיעה בשני המקרים ל-89 (!) אחוז.
החוקרים בשני המחקרים תמימי דעים כי הפטריות בולמות הופעת סרטן שד בדומה לדרך פעולתן של תרופות מעכבות aromatose, אנזים שמעודד את ייצור האסטרוגן בגוף.
מירה ויגנסברג, המייסדת והבעלים של "חוות פטריות תקוע", המתמחה בגידול וביבוא פטריות מאכל, אינה מופתעת מתוצאות המחקרים: "סגולותיהן של הפטריות לחיזוק המערכת החיסונית של הגוף ידועות זה כבר מאות שנים. אני עצמי התחלתי לעסוק בגידול פטריות בעקבות המחקרים שאליהם נחשפתי במסגרת עבודת מחקר שערכתי על גנטיקה של תאים סרטניים במסגרת לימודים לתואר שלישי. המחקרים האלה, שנעשו אז בעיקר על פטריות שי-טאקי, הצביעו על תרומת הפטריות במלחמה בגידולים סרטניים. מאז נחקרו גם פטריות מאכל מזנים נוספים.
"לא צריך להיות שף מדופלם כדי ליהנות ממאכלי פטריות ומהסגולות הבריאותיות שלהן. כמה פטריות בודדות פרוסות ומוקפצות לתוך חביתה יכולות להעשיר את התפריט היומי גם מבחינה בריאותית וגם מבחינה קולינרית".
*פורסם ב-2008
**פורסם ב-2009
החיובית של צריכת פטריות מאכל נגד סוג זה של סרטן