מוקפץ אסייתי הוא מנה וורסטילית, מהירה להכנה, צבעונית, מזינה וטעימה שהפכה למנה פופולרית גם בקרב הישראלים. הירקות המוקפצים הם הלב של המנה. לרוב אליהם מצטרפים גם אטריות ונתחי עוף/ בשר/ טופו ורוטב שמאחד הכל. הסוד למוקפץ מוצלח תלוי בעיקר בבחירת הירקות המתאימים ואופן ההכנה הנכון. במדריך זה נשתף בטיפים למוקפץ מוצלח – החל מבחירת הירקות המתאימים, טיפים מעשיים להכנה ביתית וגם מתכונים מומלצים שיתנו לכם השראה.
ירקות הבסיס למוקפץ – הקלאסיקות שתמיד עובדות
המוקפץ הקלאסי כולל את הירקות המוכרים כמו גזר, פלפל אדום, בצל, ברוקולי וכרוב לבן. עם זאת לא חייבים לדבוק רק בהם. היופי במוקפץ הוא הוורסטליות של המנה- אפשר לשלב איזה ירקות שאוהבים.
סוג ואיכות הירקות כי הם ישפיעו על התוצאה הסופית. חשוב לבחור ירקות טריים ואיכותיים. אם הירקות “עייפים” ורכים מדי – המוקפץ פשוט לא יצליח.
ולשאלה שחוזרת שוב ושוב – האם שמים בצל במוקפץ ?התשובה היא בהחלט כן! הבצל מוסיף מתיקות טבעית, ומשתלב נהדר.
כדי שהירקות יהיו נגיסים ורעננים- חשוב להקפיד על חיתוך נכון: לרוב נהוג לחתוך אותם בסגנון ג’וליאנים (גפרורים /רצועות דקות). הצורה הזאת עוזרת להם להתבשל מהר יחד עם החום הגבוה, אך גם לשמור על מרקם אידיאלי כדי שלא יתבשלו יתר על המידה.
שדרוג המוקפץ עם המוצרים של חוות תקוע
אמנם המוקפץ הקלאסי טעים ומספק בפני עצמו, אבל אפשר ואפילו מומלץ לגוון אותו בטעמים חדשים. אוצרות הטבע של חוות תקוע כוללים מבחר פטריות וירקות מיוחדים שאיתם תוכלו לשדרג אותו ולהפוך מוקפץ פשוט לחגיגה קולינרית משגעת של טעמים, מרקמים וצבעים.
פטריות למוקפץ
המבחר של חוות תקוע כולל מגוון רחב של פטריות שמתאימות במיוחד למוקפצים: פטריית שיטאקי, למשל, היא בעלת טעם עשיר ומרקם בשרני שמתאים להקפצה. שי-מג’י לבן וחום אלה פטריות קטנות ופריכות, בעלות טעם עדין ואגוזי. לעומת זאת פורטובלו היא פטרייה גדולה יחסית עם מרקם בשרני ונהדרת לשילוב במוקפצים ופטריות יער הן בעלות ארומה מודגשת וטעם אדמתי שיוסיפו עומק וטעם. לחצו לכל סוגי הפטריות הטריות של חוות תקוע
ירקות שמשדרגים כל מחבת או ווק
מעבר לפטריות, יש עוד שפע ירקות מיוחדים שיכולים לשדרג את המנה. כך למשל אפונת שלג מוסיפה פריכות נהדרת וגם צבע ירוק עשיר. אספרגוס – מעניק טעם רענן ואלגנטיות למנה ומתאים להקפצה קצרה. גם שעועית ירוקה מתאימה מאוד. במוקפץ לילדים שווה לשלב גם תירס גמדי שמוסיף צבע, מתיקות וגם צבע צהוב יפה, גזר צבעוני למראה צבעוני במיוחד, ופרחי בייבי ברוקולי (ברוקוליני) ובייבי כרובית לתוספת מעולה של פריכות וטעם. שאלוט ואיזי שאלוט הוא תחליף עדין לבצל, עם ניחוח מעודן וטעם מתקתק. גם עלי סלרי ועלי תרד יוסיפו טעם ייחודי וערכים תזונתיים רבים. בנוסף לאלו אפשר להוסיף גם טוויסט ייחודי עם למון גראס ושורש ג'ינג'ר טרי לטעם אסייתי. לחצו לירקות המיוחדים שלנו.
טיפים להקפצה מושלמת
הכנת כל המרכיבים מראש
חשוב לחתוך את כל הירקות לפני שהאש נדלקת כדי שיהיו כבר מוכנים וזמינים להוספה למחבת בעת ההקפצה. כדאי גם לסדר את הירקות החתוכים בקערות לפי סדר ההוספה לווק. כך הקפצת הירקות במחבת תהיה קצרה ואחידה, והם ישארו פריכים וקרנצ'יים.
שימוש במחבת רחבה (או ווק) וחום גבוה מאוד
מומלץ להכין את המוקפץ בווק. צורתו מפזרת חום בצורה אחידה ומאפשרת הקפצה מהירה. אם אין ווק, גם מחבת רחבה עם דופן גבוהה תעשה עבודה מצוינת. רק וודאו שהיא עשויה מחומר איכותי כמו ברזל יצוק. חשוב לחמם את המחבת היטב לפני שמוסיפים את השמן ואת הירקות.
הקפצה קצרה לשמירה על פריכות וצבע
חשוב להקפיץ את הירקות במחבת זמן קצר יחסית בחום גבוה. דרך זו תשמור על הרעננות, הפריכות והערכים התזונתיים של הירקות. כשמשתמשים בירקות קשים יותר כמו כרובית, ברוקולי, אפונת שלג, ושעועית ירוקה – יש הממליצים לחלוט במים רותחים סמוך לזמן ההקפצה ולהעבירם מיד למי קרח כדי לעצור את הבישול ולשמור על המרקם הפריך.
סדר הכנסת הירקות למחבת
התחילו בירקות קשים שצריכים יותר זמן להתרכך כמו גזר, פרחי ברוקולי, כרובית, כרוב וגבעולי אספרגוס עבים. לאחר מכן הוסיפו ירקות רכים יותר שדורשים זמן בישול בינוני כמו פלפל, בצל , פטריות, קישואים, ושעועית ירוקה. לבסוף הוסיפו ירקות רכים שדורשים בישול קצר מאוד כמו נבטים, עלי תרד, ועשבי תיבול.
כך תבטיחו שכל ירק יקבל את זמן הבישול המדויק שלו וכולם יישארו במרקם פריך. המחמירים, ממליצים לטגן במחבת כל ירק בנפרד עד לרמת הפריכות הנדרשת, ורק אחרי זה לאחד את כל הירקות המוכנים ביחד בסיר גדול.
איזה אטריות לשים במוקפץ?
אטריות אורז רחבות, נודלס ביצים, או אורז לבן מבושל מראש – כל אחד מהם יכול להיות להשתלב מצוין במוקפץ. את האטריות יש להשרות/לבשל מראש לפי הוראות, ורק אז להוסיף אותן למוקפץ. אם מוסיפים אורז – רצוי לבשל לפני, לקרר ואז להוסיפו להקפצה קצרה לקראת הסוף.
תיבול ורוטב
הטעם הסופי של המוקפץ מתהווה ברובו מהרוטב, ולכן חשוב להשקיע גם בו. הרוטב הקלאסי למוקפץ כולל שילוב של סויה, שמן שומשום, ג’ינג’ר טרי וכורכום טרי. הוסיפו גם מעט ליים לסיום – לאיזון מושלם של מתוק, חמוץ ומלוח.
סוג השמן שמתאים למוקפץ
בגלל החום הגבוה, יש לבחור שמן שנקודת החימום שלו גבוהה כמו שמן קנולה ,שמן חמניות, או שמן בוטנים.
איזה בשר מתאים למוקפץ?
מומלץ לבחור בנתחים שמתבשלים מהר: למשל חזה עוף או פרגית, או לחילופין נתחי בשר שמתאימים לבישול מהיר כמו סינטה, שייטל, רצועות אנטריקוט. הסוד הוא בפריסה דקה של הנתחים. לצמחוניים וטבעונים – טופו במקום בשר הוא בחירה מעולה.
מתכונים מומלצים
מוקפץ טבעוני מושלם – מנה עשירה, צבעונית וקלה להכנה שמשלבת מגוון ירקות ופטריות . כוללת בין היתר מיקס פטריות אקזוטיות , גזר, קוביות טופו, ג'ינג'ר ואטריות אורז עם רוטב אסייתי חמוץ מתוק.

מוקפץ טבעוני עם אפונת שלג – מוקפץ קלאסי עם טופו, גזר ואטריות אורז , בתוספת אפונת שלג פריכה שמשדרגת ומוסיפה רעננות ומרקם קרנצ'י ממכר.


מוקפץ נודלס, פטריות שינוקי ואפונת שלג – מתכון המשלב פטריות ייחודיות (שי-מג'י/ שינוקי) צלויות ואפונת שלג. מנה מעולה בסגנון אסייתי אותנטי.


לסיכום, מוקפץ היא דרך מעולה לגוון ולהעשיר את התפריט במגוון ירקות . להשראה ורעיונות נוספים למתכונים – הקליקו לקטגוריית מוקפצים באתר.

