צילום: שרית גופן I כלים: לורי גולדשטיין
זמן הכנה: 20 דקות
זמן בישול/אפייה: 100 דקות
זמן כולל: 119 דקות
רמת קושי: בינוני
כמות: 6-8
כשרות: פרווה
רכיבים ל 8-6 מנות:
- 3 כפות שמן
- 3 בצלצלי שאלוט או 1 בצל קצוץ
- 1 גבעול כרישה פרוס
- 1 שורש סלרי
- 3 גבעולי סלרי חתוכים גס
- 3 גזרים פרוסים
- 300 גרם דלעת
- 3 ענפי תימין
- 2 עלי דפנה
- 2 ליטר מים
- מלח לפי הטעם
- 1 חבילה תערובת פטריות מיובשות
- 1 כפית שורש כורכום מגורד דק
לקניידלך:
- 1 כוס מים
- 1/2 כוס שמן
- 1 שקית פטריות שיטאקי מיובשות טחונות לאבקה במטחנת תבלינים
- 220 גרם קמח מצות
- 1/2 כפית אבקת אפיה
- מלח, פלפל שחור טחון דק
- 2 ביצים
אופן ההכנה:
מכינים את מרק הירקות: מחממים שמן בסיר גדול מוסיפים את הבצל, הכרישה, הסלרי, הגזר והדלעת. מטגנים ומאדים כ- 10 דקות. ככל שהאידוי/ טיגון יימשך יותר, הירקות יתקרמלו וישחימו, טעם הירקות יעשה עמוק ומתקתק יותר. מוסיפים את יתר החומרים, הפטריות המיובשות, מים ומלח ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כשעה (בעבוע עדין). טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך. מסננים את הירקות לקבלת מרק צח (ניתן להשאיר עם הירקות ולהגישם כתוספת). במידה ויש צורך ממשיכים לבשל לצמצום ולרכוז הטעמים.
להכנת הקניידלך: בקלחת בינונית מביאים לרתיחה מים ושמן, מוסיפים את קמח המצה, אבקת האפיה, אבקת הפטריות, מלח ופלפל ומערבבים היטב עד שהתערובת נפרדת מהדפנות. מקררים את התערובת תוך כדי ערבוב. מוסיפים ביצים תוך כדי בחישה, בכל פעם ביצה אחת עד שהיא נבלעת בתערובת.
מרתיחים מים בסיר ובידיים רטובות מכדררים כדורים בקוטר 3-4 ס"מ. מבשלים את הכדורים 8-7 דקות במים הרתוחים עם מכסה סגור עד שצפים. מסננים את הקניידלך ומעבירים למרק הירקות לספיגת טעמים.
להגשה יוצקים מרק ירקות חם לצלחת יחד עם 3 כדורי קניידלך ומגישים.