אחסון פירות וירקות

אחסון נכון של פירות וירקות הוא בעל חשיבות רבה בשמירה על טריותם, וגם בהארכת חיי המדף שלהם. סביבת אחסון לא מתאימה מבחינת טמפרטורה, לחות או חשיפה לפירות אחרים – יכולה לגרום לריקבון מהיר תוך ימים ספורים בלבד. כולנו מכירים את התחושה המאכזבת כשירק או פרי שקנינו, התקלקלו ונרקבו טרם זמנם, קיבלו מרקם לא נעים או טעם שונה לגמרי – רק כי לא נשמרו כמו שצריך.

במדריך הבא ריכזנו עבורכם את כל הדרוש לדעת על אחסון פירות וירקות שונים, כולל טיפים חשובים לשמירה על הטריות לאורך זמן.

אחסון ירקות

חשוב להבין שכל ירק שונה מהאחר – חלקם רגישים לקור, אחרים אוהבים לחות, חלקם עמידים יותר ואחרים פחות. לכן חשוב להכיר את דרך האחסון המיטבית עבור כל ירק.

פטריות טריות (שמפיניון, פורטובלו, שיטאקי ועוד): בעת אחסון פטריות יש להימנע מרטיבות ולחות . מומלץ לשמור במקרר בתוך האריזה המקורית בה נקנו הפטריות, במידה והפטריות נרכשו בתפזורת יש לאחסן בתוך שקית נייר או מגבת נייר ולא בתוך שקית פלסטיק סגורה. שקית נייר מאפשרת לפטרייה לנשום, גם סופגת את הלחות העודפת, ובכך שומרת על טריותן. פטריות טריות נשמרות היטב כ- 5 ימים, ולכן כדאי לצרוך אותן סמוך למועד הקנייה.

פטריות מיובשות: יש לשמור בארון סגור אטום ויבש, הרחק מחום ולחות, בקופסה אטומה.

ג'ינג'ר טרי: מומלץ לשמור ג'ינג'ר במקרר, עטוף במגבת נייר לשמירה על רמת לחות מאוזנת. ניתן גם להקפיא אותו (שלם או בחתיכות) בשקית אטומה ולהפשיר לפי הצורך.

שורש כורכום טרי: אחסון במקרר, עטוף עם נייר סופג. אפשר גם במקפיא לשימוש ארוך טווח ובעת הצורך לגרור את הכמות הרצויה.

בצלים כולל בצלצלי שאלוט, איזי שאלוט ובצלצלי פנינה: יש לשמור מחוץ למקרר, בסלסלה מאווררת במקום קריר ויבש, ורחוק מתפוחי אדמה. חשוב לא לאחסן אותם בארון או בתוך שקית אטומה שכן זה עלול לגרום להצטברות לחות וריקבון.

שום ושום פנינה: יש לאחסן מחוץ למקרר, במקום קריר, מוצל ויבש , בסלסלה פתוחה. יש להימנע מאחסון בשקית פלסטיק.

מלפפונים: הם אמנם רגישים לקור אבל עדיין מומלץ לשמור אותם במקרר ולא מחוצה לו. רצוי להניחם באיזור פחות קר במקרר, כשהם בתוך שקית או קופסא אטומה. הרחיקו אותם מפירות המייצרים גז אתילן כמו תפוחים.

עגבניות: רגישות לקור ולחות, ולכן רצוי לאחסן מחוץ למקרר בטמפרטורת החדר.

עגבניות מיובשות ועגבניות לחות: עגבניות מיובשות יש לאחסן במקום יבש ומוצל בשקית אטומה. עגבניות לחות יש לשמור במקרר.

כרוב ניצנים טרי: לשמור במקרר בקערה מכוסה עם שקית מחוררת . אין לשטוף את כרוב הניצנים לפני אחסון במקרר, מכיוון שלחות עלולה לגרום לו להתקלקל.

ברוקולי: עטפו אותו בניילון נצמד / בשקית ניילון/מגבת נייר או בשקית מחוררת ואחסנו במקרר. הימנעו משטיפה לפני האחסון כדי למנוע לחות עודפת, ואם שטפתם, ייבשו היטב. איחסון בנפרד הרחק מפירות וירקות אחרים יעזור לו להישמר זמן רב יותר. ברוקולי המאוחסן כראוי יכול להחזיק מעמד כשבוע במקרר.

כרובית: יש לעטוף את הכרובית בשלמותה בשקית ניילון מחוררת או מגבת נייר ולאחסן במקרר, במגירת הירקות. הקפידו שהשקית שעוטפת את הכרובית לא תהיה אטומה מכיוון שכרובית זקוקה לאוויר כדי למנוע הצטברות לחות. כרובית יכולה להחזיק מעמד כ-5-7 ימים במקרר כאשר מאוחסנת כראוי. לאחסון ארוך יותר, ניתן להקפיא. אם בחרתם באפשרות הזאת, מומלץ קודם לחלוט את פרחי הכרובית ע"י הרתחתם במים במשך כ-3 דקות, ואז להכניס למקפיא.

תירס: לשמור במקרר כשהוא עטוף בשקית או בקופסה (אפשר להשאיר באריזה המקורית שלו, עטוף בניילון נצמד). מומלץ לצרוך תוך מספר ימים ממועד הרכישה.

שעועית ירוקה: יש לשמור בתוך שקית מחוררת במקרר . אין לשטוף אותה לפני האחסון שכן אחרת היא תרקב מהר. ניתן לרפד את השקית במגבת נייר כדי לספוג עודף לחות. הימנעו מאחסון ליד תפוחים, אבוקדו או מלון, מכיוון שאלו מייצרים גז אתילן שיכול לגרום לשעועית להתקלקל מהר יותר. היא תשמור על טריות במקרר במשך 7-10 ימים. אפשרות נוספת לצורך אחסון ארוך יותר, היא לשמור במקפיא בשקית הקפאה לאחר בישול וייבוש.

אספרגוס: חתכו את הקצוות, הניחו את הגבעולים עומדים בצנצנת עם כ-2.5 ס"מ מים, כסו אותם באופן רופף בשקית ניילון , ואז הניחו את המיכל במקרר. שיטה זו, בדומה לאחסון פרחים חתוכים, עוזרת לאספרגוס להישאר רענן ופריך במשך עד שבועיים.

למון גראס: אחסנו במקרר, עטוף בנייר מגבת, ובתוך שקית . יכול להישמר במקרר כשבועיים. לחילופין, ניתן להקפיא אותו ואז ישמר כשישה חודשים.

גזר צבעוני: שמרו במקרר, בתוך שקית או קופסה. עדיף לא לשטוף לפני אחסון. רצוי להרחיק מפירות כמו תפוחים. הגזר יכול להישמר היטב כשבועיים במקרר.

אנדיב (עולש): במקרר, בקופסה סגורה , עטוף בנייר מגבת.

חסה: אחרי שטיפה להסרת הלכלוך, חשוב לייבש היטב ולאחר מכן לעטוף במגבות נייר כדי לספוג עודפי לחות ולהניח בשקית ניילון או קופסא , במקרר.

אחסון פירות

אחסון פירות דורש תשומת לב מיוחדת, בעיקר בגלל תהליכי ההבשלה שהם עוברים – תהליכים שמשפיעים גם על פירות אחרים שנמצאים סביבם.

ליים: אוהב קור – לשמור במקרר, רצוי בתא הירקות, לא ארוז לגמרי. ליים עמיד יחסית, אך לאורך זמן – כדאי לעקוב אחרי מראה הקליפה.

תפוח עץ: ניתן לשמור בטמפרטורת החדר , אך במקרר הוא יכול להישמר לאורך זמן ממושך יותר (כחודש). רצוי להרחיק מירקות ופירות אחרים, שכן הוא פולט גז אתילן שמאיץ את ההבשלה של הפירות והירקות האחרים .

בננה: רגישות לקור ולכן לא לשמור במקרר! יש להשאיר בטמפרטורת החדר. כדי להאט את זמן ההבשלה שלהן – ניתן להפריד בין הבננות ולהרחיק מפירות אחרים, אפשר גם לאחר ההבשלה להעביר למקרר.

אבוקדו: לא בשל – לשמור בחוץ. לאחר הבשלה –לעטוף ולהעביר למקרר.

אפרסק ונקטרינה: להשאיר בטמפרטורת החדר עד להבשלה, ולאחר מכן להעביר למקרר.

מלון: אוהב קור , לכן ניתן לאחסן אותו בשלמותו במקרר. מלון חתוך יש לעטוף היטב ולשמור במקרר.

ענבים: במקרר, בתוך קופסה (אפשר באריזה המקורית) יחזיקו היטב כשבועיים.

תותים: מומלץ לאחסן בקופסה סגורה עם נייר מגבת ולשמור במקרר.

לימון: מומלץ לשמור במקרר במגירת הירקות, מחוץ לשקית. עמיד לאורך זמן.

אשכולית: מומלץ לשמור מחוץ למקרר.

אננס שלם: לשמור בטמפרטורת החדר. אננס חתוך –יש לשמור בקופסה אטומה במקרר.

אבטיח: אבטיח שלם אפשר לשמור בטמפרטורת החדר (גם אבטיח בשל). אבטיח חתוך- יש לעטוף ולהכניס למקרר.

טיפים כלליים לאחסון פירות וירקות ושמירה על טריות

המלצות חשובות לשמירה על תוצרת טרייה ואיכות הפירות והירקות לאורך זמן .

  1. בבחירת ירקות ופירות – וודאו שהתוצרת איכותית. שהפירות וירקות בשלים אך לא רכים מידי, שהקליפה מבריקה ושאין ריח לוואי. חשוב לדעת שכל מוצרינו בחוות תקוע נבדקים בקפדנות כדי לספק תוצרת באיכות גבוהה.
  2. טיפול עדין – בעת אריזה או אחסון , הימנעו מעיכה ושפשוף של הפירות והירקות – במיוחד פטריות, תותים ועלים ירוקים.
  3. הפרדה בין סוגים – אין לאחסן את כל הפירות והירקות יחד כדי למנוע ריקבון וקלקול מהיר שלהם. כאמור, הניחו תפוחי עץ הרחק מפירות וירקות אחרים שכן תפוחים מייצרים גז אתילן שגורם לירקות להבשיל מהר מדי או להתקלקל. כמו כן אחסנו תפוחי אדמה בנפרד מבצלים.
  4. שטיפה במועד הנכון – לרוב לא מומלץ לשטוף את התוצרת לפני אחסון.במידה ושטפתם – יש לייבש את התוצרת היטב לפני האחסון שכן עודף לחות עלול לגרום לקלקול. במידת הצורך, השתמשו במגבות נייר לספיגת עודף לחות. יוצאי דופן הם עלים ירוקים כמו פטרוזיליה, כוסברה ובצל ירוק– אותם רצוי לשטוף, לייבש היטב, ואז לעטוף עם נייר מגבת ולאחסן בקופסא במקרר.
  5. סדר וארגון במקרר – סדרו את התוצרת כך שהתוצרת הישנה יותר תהיה נגישה יותר כדי שיעשה בה שימוש.
  6. אוורור – שקיות אטומות הן מלכודת לחות. לכן, השתמשו בשקיות מחוררות או השתמשו בקופסאות פתוחות .זה יאפשר מעבר אוויר, וימנע היווצרות לחות מיותרת שתגרום לקלקול מהיר.
  7. ניקיון – מגירות המקרר סופגות לחות, שאריות ולכלוך מצטבר. לכן, הקפידו לנקות את מגירות המקרר באופן קבוע אחת לשבוע-שבועיים.
  8. מיקום לפי סוג – מגירה תחתונה מתאימה לירקות ופירות עם חיי מדף ארוכים (שם הטמפרטורה של המקרר היא הכי קרה). מדפים עליונים מתאימים לאחסון ירקות עדינים יותר כמו תותים.
  9. באחסון ירק/פרי חתוך, עטפו היטב בניילון נצמד או קופסה אטומה. כדאי להניח מגבת נייר מתחת לספיגת נוזלים.
  10. ירקות ופירות שמאחסנים מחוץ למקרר – רצוי להניח בסלסלות מאווררות במקום קריר ומוצל. הימנעו מאחסון בארונות או בקופסאות אטומות.
  11. הוסיפו תווית עם תאריך לפריטים כמו פירות חתוכים, כך תוכלו לעקוב ולזכור מתי להשתמש בתוצרת ולמנוע מצב שהם ישכחו במקרר יתקלקלו.