בצל הוא אולי המרכיב הצנוע ביותר במטבח, אך גם השימושי ביותר וזה שמחזיק בתוכו את סוד הטעם. הוא הבסיס הבלתי-מעורער למרקים, תבשילים ורטבים .
לא כל בצל דומה לאחר . מאחורי הקליפות מסתתר עולם עשיר של סוגי בצלים שונים, שלכל אחד מהם אופי משלו שמעניק אופי ייחודי למנה: יש בצל חריף ומלא עוקץ, אחר מתוק ורך, ויש כאלה שמוסיפים למנה צבע ועומק.
המדריך הבא יאפשר לכם להכיר סוגי הבצל השונים, לדעת מה מייחד כל אחד מהם, ומתי נכון וכדאי להשתמש בכל אחד כולל המלצות למתכונים שווים במיוחד.
בצל צהוב (יבש)
בצל צהוב (יבש) הוא הבצל "הרגיל" , הסטנדרטי והנפוץ ביותר במטבח הישראלי לבישול יומיומי . כשהוא טרי – טעמו חריף ובועט, אך בבישול , טיגון או אפייה הוא עובר שינוי קסום: הופך למתוק, עשיר ורך. בצל זה אידיאלי כבסיס למרקים, תבשילים, רטבים, צירים, ממולאים, קציצות ומה לא.

בצל לבן
הבצל הלבן הוא בן דודו האלגנטי של הבצל הצהוב. הוא מעט פריך יותר, ועם טעם חד וחריף יותר מהבצל הצהוב כשאינו מבושל. הוא מתאים במיוחד למנות טריות – סלטים, סנדוויצ'ים, סלסה, גוואקמולי או כל מנה שזקוקה לנגיעה של חריפות. הוא נפוץ במיוחד במטבח המקסיקני ובישראל הוא מתחיל לתפוס מקום של כבוד בזכות המרקם הפריך והטעם המורגש.


בצל סגול
בצל סגול הוא גם בצל מוכר ונפוץ במטבח . טעמו עדין ומתוק יותר מהבצל הצהוב והלבן, וצבעו הסגול מוסיף צבע וחיים לכל מנה.
הוא מושלם לאכילה בצורתו הטרייה – בסלטים, כריכים, טוסטים, כתוספת עם המבורגר, במנות קרות או כממרח קליל עם שמן זית ולימון, וגם כתוספת קישוטית יפה .
חשוב לדעת: בבישול ממושך הוא מאבד מעט מצבעו ומטעמו העדין, ולכן מומלץ להשאירו נא או לצלות קלות בלבד.
טיפ: בטרם השימוש בו ניתן להשרותו במים במשך חצי שעה כדי לעדן את הטעם החזק.


בצלצלי שאלוט
בצלצלי השאלוט הם היהלום שבכתר של עולם הבצל . הם קטנים, מאורכים ובעלי גוון ורדרד-חום, ובעלי טעם עדין, מתקתק , שמזכיר שילוב בין בצל לשום, רק יותר מעודן.
בצלצלי שאלוט מושלמים לרטבים עדינים (כמו ויניגרט או הולנדייז) וגם למנות גורמה, תבשילים וכל מנה שבה נדרש טעם בצלי שאינו משתלט. הם מככבים במטבח הצרפתי במגוון סוגי מנות כולל סלטים, מרקים ותבשילים עשירים.
אצלנו בחוות תקוע תוכלו למצוא בצלצלי שאלוט קטנים וארומטיים גם בגרסה הגולמית עם קליפה וגם מקולפים מראש לאלו שרוצים להנות מהטעם המיוחד של השאלוט בנוחות וביעילות מקסימלית. בנוסף, להיצע שלנו הצטרף לאחרונה מוצר חדש ומלהיב- "קריספי שאלוט"- שבבי בצלצלי שאלוט מטוגנים עם קראנץ' ממכר וטעם מתקתק לתוספת על סלטים ומרקים.


בצלצלי איזי שאלוט
זן האיזי שאלוט (Easy shallot), הוא שילוב מדויק של טעם ונוחות שימוש. זהו זן ספציפי של בצלצלי שאלוט ששומר גם הוא על הטעם המעודן והמתקתק המאפיין את השאלוט הקלאסי. הוא בעל קליפה דקיקה במיוחד, שמאפשרת קילוף קל ומהיר (ומכאן גם שמו). לכן זה פתרון מושלם לבשלנים חובבים, שמאפשר להם ליהנות מהטעם והאיכות של השאלוט – רק בדרך יותר נוחה ומהירה יותר. גם את האיזי שאלוט תוכלו למצוא בין יתר המוצרים שלנו בחוות תקוע.


בצלצלי פנינה
בצלצלי הפנינה הם בגדר תכשיט קטן במטבח. תוספת קטנה עם אפקט גדול.
אלו בצלים לבנים קטנטנים ועגולים בצבע לבן פנינה, רכות ייחודית , ובעלי טעם עדין שהופך מתוק ועשיר לאחר בישול, צלייה או אפייה. הם נהדרים לכבישה, ולכן נהוג להכין איתם בצלצלי פנינה כבושים. הם מתאימים גם לצלייה בתנור או על המנגל בשיפודי ירקות. יש המכינים אותם בבישול איטי עם חמאה. הם מתאימים לשילוב גם בתבשילים או לקדירות, וכתוספת מרשימה לקישוט מנות. בין אוצרות הטבע שלנו בחוות תקוע תוכלו למצוא גם בצלצלי פנינה איכותיים ומלאי טעם, אותם תוכלו לשלב במגוון מנות.


בצל ירוק
הבצל הירוק הוא למעשה בצל צעיר שלא פיתח פקעת גדולה.
נוהגים להשתמש גם בגבעול הירוק וגם בחלק הלבן התחתון. טעמו עדין ורענן.
הוא פופולרי ושימושי מאוד. מומלץ לצרוך אותו טרי. מתאים לסלטים, מוקפצים, מרקים, מנות אסייתיות או טופו מוקפץ וכל מנה שבה רוצים להוסיף נגיעה בצלית קלה ורעננה. הוא מתאים גם לבישול קצר, אך לא כדאי לחשוף אותו לחום גבוה לאורך זמן כדי לשמור על צבעו וטעמו.


כרישה (לוף)
הכרישה היא בת הדודה המתוקה והעדינה של הבצל. למרות שהיא אינה "בצל קלאסי", היא שייכת לאותה משפחה.
טעמה עדין ומתוק בהרבה מסוגי הבצלים האחרים, והיא מתאימה מאוד לשימוש במרקים, פשטידות ותבשילים שונים שבהם רוצים לשלב טעם עדין ולא דומיננטי.
במטבח הצרפתי היא מהווה מרכיב בסיסי לרטבים ולקישוטים, ובמטבח הישראלי היא מככבת במרקי חורף ובמאפים חגיגיים.


איך בוחרים בצל מושלם
בבחירת בצל, העדיפו בצלים קשים למגע ולא בצלים רכים או כאלה שוקעים בלחיצה קלה.
הקליפה החיצונית צריכה להיות שלמה, יבשה וחלקה, בלי קרעים, כתמים כהים או סימני עובש. הימנעו גם מבצלים בעלי נבטים או עם ריח חריג.
מתכונים עם בצל
אחרי שהכרנו את הסוגים השונים של הבצל ואת הקסם שכל אחד מהם מביא למטבח, הנה כמה מתכונים עם בצל –- פשוטים להכנה, מפתיעים ומלאי טעם.
בצלים ממולאים באורז ופטריות מלך היער (לחצו על הלינק למתכון) – עם שכבת קרמל ושזיפים לטעם מתקתק שאי אפשר לעמוד בפניו.


מתכון בצלצלי שאלוט מקורמלים ברכז רימונים (לחצו על הלינק למתכון) – שילוב של מתיקות עם חמיצות מעודנת במנה אלגנטית, טעימה, וחגיגית.
בלינצ'ס גבינה עם פטריות (לחצו על הלינק למתכון) – מנה טעימה ומפנקת שאפשר להכין גם ליום יום וגם לאירוח. מנה שמוכיחה שגם פשטות יכולה להיות יוקרתית.
מרק בצל ופטריות (לחצו על הלינק למתכון) מוגש בקערה עשויה מלחם ובתוספת גבינת צ'דר נמסה . חוויה שלמה של ניחוחות של חורף, טעמים עמוקים ותחושת חמימות שעוטפת כל ביס.


לסיכום, בין אם אתם בוחרים בבצל לבן לסלט טרי, בבצלצלי השאלוט של חוות תקוע לרוטב או תבשיל, או בבצל סגול לקישוט אלגנטי – כל אחד מהם מוסיף את הטאץ’ הייחודי שלו. באתר מחכים לכם מגוון מתכונים עם בצל, שיראו לכם כמה קסם יכול להיווצר ממרכיב כל כך יומיומי.

