המטבח הישראלי כולל מגוון עשיר של דגי מאכל. ממנות ראשונות ועד עיקריות, גורמה או יומיומיות קלילות- דגים משתלבים במגוון מנות. במדריך זה תמצאו את כל המידע על דגי המאכל הנפוצים בישראל, כולל טיפים פרקטיים לבחירת הדגים, דרכי הכנה לכל סוג ומתכונים מומלצים.
מהים לצלחת: אילו דגים נפוצים בישראל שכדאי לבחור, ואיך להכין
בין אם אתם מעדיפים את טעמו העדין של הלברק, את העסיסיות של הדניס, או את המרקם העשיר של הסלמון – הנה היכרות עם כל אחד מהדגים הנפוצים למאכל בישראל כולל שיטות בישול ודרכי הכנה מומלצות.
דג דניס
זהו אחד מדגי המאכל הנפוצים ביותר בארץ. חי במים מלוחים בים התיכון. מיובא בעיקר מקפריסין ויוון. בעל בשר לבן ועסיסי לאכילה. בעל עצם גדולה שקל להסיר ולכן הוא קל במיוחד לניקוי, ונוח להכנה ולאכילה.
דרכי הכנה: אפשר להכין במגוון דרכים. מתאים במיוחד לאפייה בתנור ובגריל על האש. לחילופין אפשר לטגן ולבשל. מתאים גם לקציצות דגים. מומלץ לאפות אותו בתנור בשלמותו. טיפ: הוסיפו חריצים קלים בעור הדג. אלו יעזרו לתיבול לחדור לדג.
מתכון מומלץ: דג דניס שלם מאודה בתנור עם למון גראס וג'ינג'ר
דג לברק
הלברק נחשב לדג מאכל משובח ופופולרי. מקורו בשפכי נהרות במים מלוחים וכיום גדל בבריכות דגים.
דרכי הכנה: צלייה על הגריל, טיגון, בישול, אפייה בתנור. מתאים לאפייה בשלמותו עם תיבול עדין כמו לימון, מלח ושמן זית. במנה מסוג קרודו הוא מוגש ונאכל נא.
מתכון מומלץ: דג פילה בתנור עם עגבניות בתיבול תימין
דג סלמון
הסלמון הוא דג מאכל נפוץ ופופולרי מאוד. חי במים מתוקים. דגי הסלמון הנמכרים בישראל מגיעים בעיקר מיבוא מנורבגיה. סוג אחד הוא סלמון הבר בעל בשר בצבע ורוד-כתום טבעי אך זהו סוג יקר וכמעט ואינו מיובא ארצה. הסוג השני הוא הסלמון המבוית, הגדל בחוות דגים ומיובא ארצה. צבעו הורוד-כתום אינו טבעי אלא נובע מתוספים שונים שמוסיפים לו.
הסלמון נמכר טרי או קפוא בצורת פילה או נתחים. מומלץ לרכוש סלמון טרי.
הסלמון מאופיין במרקם עסיסי ונימוח. אינו מכיל הרבה עצמות אך עדיין לפני ההכנה, מומלץ לבדוק אם ישנן עצמות על הדג, ולהסירן בעזרת פינצטה. מומלץ להסיר גם את העור.
דרכי הכנה: הסלמון מתאים לאפייה בתנור, צלייה במחבת, בישול.
טיפ חשוב: הימנעו מבישול יתר, שכן הסלמון עלול להתייבש ולהתקשות. הסלמון אידאלי להכנה במידת עשייה "מדיום" או "מדיום ריר" כשהוא נותר רך ועסיסי. לאפייה מיטבית אפו את הסלמון בתנור על חום 200 מעלות כ-20 דקות.
טיפ נוסף: בעת טיגון הסלמון, מומלץ להשתמש במחבת כבדה (רצוי מטפלון) כדי למנוע השחמה מהירה והדבקות של הדג על המחבת.
הסלמון מתאים למגוון מנות, לשילוב בסלטים ובמוקפץ, ונפוץ במנות אסייתיות. הוא גם הדג הכי נפוץ לשימוש בסושי וגם נאכל כדג נא במנות כמו קרפאצ’ו, סשימי וטרטר.
מתכונים מומלצים:
פילה דג סלמון עם פטריות ובצלצלי פנינה
דג אמנון (מושט)
דג האמנון (מושט) הוא דג מאכל נפוץ ואהוב בישראל. מקורו באפריקה אך כיום גדל בחוות גידול ייחודיות במים מתוקים וזמין כל השנה.
הדג מאופיין בגוף רחב ובבשר לבן ועדין. דל בשומן אך עסיסי וטעים. פנים הדג כולל עצמות וקשקשים ולכן חשוב לפלט אותו לפני ההכנה או לרכוש אותו מפולט.
דרכי הכנה: האמנון מומלץ להכנה בגריל או בטיגון. טעים גם באפייה בתנור. טרם האפייה מומלץ להשרותו במרינדה. האמנון מתאים במיוחד להכנת דג מטוגן, חריימה, קציצות דגים ותבשילים.
מתכון: פילה דג מטוגן עם רוטב ג'ינג'ר
דג מוסר
בישראל תוכלו למצוא מספר סוגים של דג מוסר:
מוסר הבריכה – זן שגדל בבריכות דגים, מגיע בגודל קטן של עד 1 ק"ג בלבד. נחשב נחות בהרבה מהזן השני (מוסר ים). ניתן לזיהוי גם על ידי נקודה שחורה על הזנב.
מוסר ים – מיובא ממצרים. גדול יחסית עם מרקם בשרני ומכל דגי החקלאות הימית הוא גדל בתנאים משופרים יותר ולכן גם טעמו המשובח. מגיע בגדלים שונים החל מ-600 גרם ועד 6 ק"ג. בעל בשר לבן ועסיסי, מעט שומן ומעט עצמות אך חשוב לוודא הסרת עצמות מלאה.
דרכי הכנה: מתאים לכל שיטות הבישול: אפייה בתנור, צלייה וגריל, ובישול ברוטב במגוון תבשילים. ניתן גם לצרוך אותו נא.
טיפ: באפייה או צלייה, מומלץ על תיבול עדין של מלח, פלפל ושמן זית, לשימור טעמו של הדג.
מתכון: דג מוסר ים על מצע תרד שום וג'ינג'ר
דג בורי
בורי הוא אחד הדגים המוכרים בישראל. חי במקור בנהרות של מים מתוקים ונודד לים. דגי בורי הנמכרים, גדלים בחוות דגים וזמינים כל השנה. הבורי בעל מרקם בשרני ועסיסי, עשיר בשומן טבעי ונותר מוצק גם לאחר בישול. לבורי אין הרבה עצמות.
המלצות הכנה: אפשר להכין במגוון דרכים והוא יוצא טעים בכולן: טיגון קל במחבת או בשמן עמוק (מתאים מאוד להכנת פיש אנד צ'יפס), צלייה בתנור, על הגריל או בישול. ניתן להכין איתו קציצות ותבשילים כמו חריימה, ומתאים גם בסביצ’ה.
טיפ: לבורי יש טעם דומיננטי גם לאחר בישול, ויתאים לו תיבול חזק, למשל עם כמון ועשבי תיבול.
טיפ: יש להיזהר מבישול יתר העלול לייבש אותו.
מתכון: קבב דג על מקל למון גראס
דג פורל
הפורל בדומה לדג הסלמון חי במים מתוקים. הוא גדל כיום בנחל דן בצפון וזמין לאורך כל השנה. הוא בעל טעם ומרקם מעודן ועסיסי. יש פורל לבן ופורל ורוד שנחשב טעים יותר. הפורל דומה בטעמו לסלמון רק פחות שומני, וגם פחות נוטה להתייבש במהירות בחום בתנור .
המלצות הכנה: הפורל מצוין לאפייה בתנור, בגריל ובאידוי. לא מומלץ להכין ממנו קציצות מאחר והוא נוטה להתפרק.
מתכון: פילה פורל בתנור על מצע של אטריות אורז ופרטיות
לוקוס
דג הלוקוס הנמכר בארץ מיובא לישראל. מדובר בדג יקר ואיכותי ביותר שמככב במנות רבות. הזנים המרכזיים הם לוקוס לבן (האיכותי מבניהם), שחור ואדום. כדאי לרכוש דג מפולט, שהוציאו לו את האדרת המרכזית ואת העצמות שבחזה.
דרכי הכנה: ניתן לטגן או לאפות אותו בתנור בשלמותו. רק חשוב להימנע מבישול יתר כדי שלא יתייבש. דג לוקוס אדום מתאים לבישול ארוך.
מתכון מומלץ: דג בלימון כבוש, עגבניות לחות ועשבי תיבול
דג נסיכת הנילוס
דג נסיכת הנילוס הוא דג מאכל פופולרי האהוב מאוד על הישראלים. הוא גדל במים מתוקים ומקורו בנהר הנילוס ובאגמים הגדולים של אפריקה. הדג מתאפיין בגוף ארוך ובבשר לבן ועסיסי מאוד. יש לפלט אותו לפני ההכנה או לרכוש אותו מפולט.
דרכי הכנה: מתאים במיוחד לאפייה בתנור או לצלייה על הגריל. לפני האפייה מומלץ להשרות במרינדה כדי להעשיר את הטעם. הדג מתאים גם להכנת תבשילים (במיוחד תבשילים עם רוטב פיקנטי כמו חריימה), קציצות דגים ודגים מטוגנים.
מתכון באתר יהיה בקרוב – הירשמו לניוזלטר, לעדכונים ומתכונים חדשים וטעימים!
שאלות נפוצות על דגים
איזה דג הכי מתאים לתנור?
דניס הוא בחירה מצוינת להכנה בתנור. בשרו נשאר עסיסי. גם דג לברק, בס, פורל, מוסר נהדרים לאפייה בתנור ושומרים על מרקם עדין ולח.
איזה דג עם פחות עצמות?
סלמון, לברק, דניס מאופיינים במעט עצמות, וגם קל להסיר את העצמות שישנן. בכל מקרה, בעת קניית כל סוג דג, בקשו ממוכר הדגים פילה ללא עצמות, כדי שיפלט את הדג, ויסיר את העצמות, הקשקשים והאיברים הפנימיים של הדג.
איזה דג הכי טעים על האש?
בורי מעולה לצלייה על האש, בזכות בשרו העשיר והשומני שנשאר עסיסי גם אחרי צלייה. עוד דגים שמתאימים לגריל: דניס, לברק, אמנון, מוסר, בס, סלמון, לוקוס, פורל ודגי ים קטנים כמו ברבוניה.
איזה דג טוב לחריימה?
דג מוסר ים נחשב לאידיאלי לחריימה בזכות בשרו המוצק שמחזיק היטב ברוטב החריף. גם דג אמנון (מושט) מתאים מאוד לחריימה, בזכות יכולתו לספוג היטב את טעמי הרוטב תוך שמירה על מרקם טוב. גם לוקוס, לברק, ובורי מתאימים בזכות בשרם העסיסי והמוצק.
איך לבחור דג?
העדיפו דג טרי על פני קפוא. בעת קניית דג טרי שימו לב למראה ולריח הדג. וודאו שהדג נראה טרי, העיניים בורקות ולא עכורות, הזימים אדומים ומבריקים, והבשר מוצק וקפיצי למגע. בנוסף , לדגים טריים יש ריח ים קל בלבד שכמעט ולא מורגש ולא ריח חזק ולא נעים. דג טרי מומלץ להכין תוך 1-2 ימים מהקנייה.