בין אם אתם צולים עוף, צולים ירקות בתנור או מכינים רוסטביף עסיסי – מרינדה – אותה תערובת תיבול שבה אתם משרים את הבשר או העוף לפני ההכנה – היא זו שעושה את ההבדל הגדול בין מנה רגילה למנה מנצחת והיא יכולה לשדרג פלאים את הארוחה. היא לא רק מעשירה בטעמים אלא גם משמשת לריכוך הבשר ועוזרת לשמור על עסיסיותו.
אפשר להשתמש בה במגוון רחב של מנות וחומרי גלם כולל בשרים, עופות, דגים, וירקות . כל מרינדה כוללת בדרך כלל שילוב של חומץ, שמן, תבלינים ועשבי תיבול. ישנם סוגים שונים של מרינדות, כך שאפשר בכל פעם להעשיר את המנה בסוג אחר. אפשר לשלב בתוך המשרה מגוון רחב של מרכיבים וטעמים לבחירתכם – מה שמאפשר גמישות ויצירתיות רבה בעת ההכנה.
במדריך שלפניכם תמצאו מתכונים למגוון סוגים של מרינדות מומלצות בהתאמה לסוג המנה – למנות בשר , עוף וגם לירקות צלויים. במדריך הזה תמצאו גם טיפים מעשיים לשימוש במרינדה וכמובן גם מתכונים מומלצים עם מרינדות שאתם חייבים לנסות.
מתי כדאי להשתמש במרינדה?
שימוש במרינדה מומלץ להעשרת טעמים. התבלינים ועשבי התיבול שבתערובת מעניקים שכבות של טעם וארומה למנה.
מומלץ להשרות את חומר הגלם במרינדה לפני צלייה, אפייה או טיגון. חשוב להשרות מספיק זמן כך שהנתח יוכל לספוג את הטעם. אפילו שעה יכולה לעשות הבדל משמעותי. דרך ההשריה, המרינדה חודרת לבשר/העוף ומעניקה טעם עמוק.
לרוב המרינדה כוללת רכיבים חומציים (כמו לימון , יין, או יוגורט) או אנזימטיים שמסייעים בריכוך סיבי בשר קשים. בנוסף היא עוזרת לנתחים רזים, כמו חזה עוף, להישאר עסיסיים ונימוחים במהלך הבישול.
סוגי מרינדות ומתכונים לפי חומר הגלם
מרינדות לעוף
בין אם אתם עובדים עם פרגיות או חזה עוף – המרינדה עושה את כל ההבדל. פרגיות זקוקות לפחות זמן השריה, בעוד שבחזה עוף- השריה ארוכה יותר היא עדיפה – גם לצורך העשרה בטעמים וגם לריכוך ושמירה על לחות.
מרינדות מומלצות לעוף:
- מרינדת יוגורט–כורכום
מרינדה בסגנון ים-תיכוני עם חמיצות עדינה, מתאימה לשילוב עם ירקות או דגים.
מרכיבים: יוגורט טבעי, כורכום טרי מגורד, שום, מיץ לימון ושמן זית. ניתן להוסיף מעט צ'ילי יבש לתוספת קיק. (אפשרי גם בגרסת פרווה ללא יוגורט). - מרינדת צ’ילי מתוק וסילאן
בעלת טעמים מתקתקים שכל ילד אוהב ולכן היא מתאימה מאוד לשילוב במנות משפחתיות בכלל ועם עוף בפרט.
מרכיבים: כף צ’ילי מתוק עם כף סילאן, מעט שמן שומשום, ושום כתוש. - מרינדת דבש וחרדל
תערובת קלאסית ואהובה שמשלבת מתיקות וחריפות מעודנת.
מרכיבים: 2 כפות דבש, 2 כפות חרדל דיז'ון, מעט חומץ בלסמי, מלח ופלפל. פשוט לערבב, למזוג מעל חזה העוף ולהשרות לפחות שעה. - מרינדת סויה–סילאן–ג’ינג’ר
שילוב מתקתק-מלוח עם ניחוח אסייתי. מתאימה לשילוב במנות דגים במיוחד סלמון, וגם עם מנות עוף או ירקות.
מרכיבים: רוטב סויה, סילאן, ג’ינג’ר טרי, מעט מירין ושום כתוש. לבסיס זה ניתן להוסיף חצי למון גראס קצוץ דק ומיץ מליים שלם.
מתכון מומלץ: סלמון אפוי בזיגוג אסיאתי (סויה–סילאן–ג’ינג’ר).

- מרינדת עשבי תיבול
אופציה רעננה וארומטית לשילוב במגוון מנות. נפלאה לעוף בגריל.
מרכיבים: נענע, בזיליקום, פטרוזיליה ושמיר קצוצים, מיץ לימון, שמן זית, שום ומעט מלח גס .
מרינדות לבשר
- מרינדה ברוטב חרדל ושמן זית לבשר
מרכיבים: חרדל גרגרים, חרדל דיז’ון, חומץ יין לבן, מייפל, שמן זית ועלי טימין טרי.
מתכון מומלץ : רוסטביף בתנור ברוטב חרדלי. מנה נפלאה וקלה להכנה . פשוט מושחים את נתח הסינטה לפני הצלייה ברוטב הסמיך של המרינדה. כך, הבשר סופג את הטעמים במהלך הצלייה, ונשאר רך ומלא טעם. למתכון המלא רוסטביף בתנור לחצו על הלינק


- מרינדה לרול סינטה במילוי שאלוט מקורמלים
כאן המרינדה משמשת בתפקיד הציפוי החיצוני העוטף את הרולדה שיוצר קרום טעים וקירמול מושלם שמשדרג פלאים את המנה. הציפוי עשוי משילוב של שמן זית, מלח, פלפל, סילאן, זרעי כוסברה כתושים, טימין ובצלצלי שאלוט – שילוב של רכיבים שביחד יוצרים חגיגת טעמים נפלאה. למתכון המלא>> - מרינדת יין אדום ותבלינים
מרכיבים למרינדה: חצי כוס יין אדום יבש, 2 כפות שמן זית, רוזמרין, טימין, שום כתוש ופלפל שחור. תערובת נהדרת לנתחי אנטריקוט או שפונדרה. מומלץ להשאיר להשרייה של לילה.
מרינדות לירקות ופטריות
מרינדה היא דרך מצוינת לשדרג ירקות צלויים או על האש. היא מוסיפה להם שכבת טעם חדשה – בעיקר בצלייה או קלייה. גם פטריות הן בסיס מושלם לשימוש עם מרינדות, בזכות מרקמן הבשרני ויכולתן לספוג טעמים.
מתכונים מומלצים לירקות ופטריות בשילוב מרינדות:
- ירקות בתנור במרינדת יוגורט-כורכום – כאן צולים בתנור את הירקות עם שילוב מרינדה על טהרת שורש כורכום טרי! המרכיבים למרינדה: יוגורט טבעי, כורכום מגורר, שום כתוש, קליפת לימון, מלח ופלפל. לאחר מכן יוצקים עליהם את רוטב היוגורט-כורכום העשיר בטעמים עמוקים וחמיצות עדינה. למתכון המלא >>
- שיפודי פטריות על אש עם מרינדת מיסו–מירין–סויה – מרינדה שנותנת למנה טעם עמוק ואוממי במיוחד. המרכיבים : מחית מיסו, מירין, סויה, צ'ילי מתוק, מיץ תפוזים וג’ינג’ר מגורד. פשוט משרים את פטריות בתערובת, משפדים וצולים למתכון המלא >>


- פטריות על האש במרינדת סויה–טריאקי – פטריות מלך היער טעימות ועסיסיות של חוות תקוע, צלויות במרינדה מלאת טעמים. מרכיבים למרינדה: שום כתוש, רוטב סויה, טריאקי, שמן זית ומים, טימין ופלפל שאטה חריף. למתכון המלא>>
- גזרים שלמים צלויים במרינדת ג'ינג'ר וסילאן – תוספת מושלמת לארוחה בגרסה מתקתקה ועוקצנית. למתכון המלא של גזרים בתנור >>
- ירקות במרינדה לימונית – המרינה בעלת טעם לימוני דומיננטי שמוסיף חמיצות טעימה . מרכיבים למרינדה: רבע כוס מיץ לימון/ ליים טרי וחצי כוס שמן זית. מתאימה לשילוב עם ארטישוק, קישואים, סלק ובטטות. למתכון המלא – ארטישוק במרינדה לימונית >>


טיפים ושיטות עבודה
- זמן ההשריה במרינדה משתנה בהתאם לסוג: כשמדובר בעוף – מומלץ להשרות שעתיים עד לילה. בשר מומלץ להשרות במרינדה ללילה שלם או יותר, לספיגת טעמים וריכוך. לעומת זאת כשמדובר בדגים וירקות, מספיק להשרות חצי שעה עד שעה.
- חומציות זה שם המשחק – למרינדה טובה דרוש איזון בין שמן, חומצה (כמו מיץ לימון או חומץ) ותיבול. שמרו על יחס של 2:1 בין שמן לחומץ.
- מומלץ להוסיף למרינדה מלח כי הוא עוזר לספיגת הטעמים של המרינדה בעת השריית הנתח. (עם זאת קחו בחשבון שרכיבים כמו סויה או מיסו כבר מכילים מלח ולכן במקרה זה הוסיפו מלח בצורה מדודה ולא בהגזמה).
- מומלץ להפוך את הבשר המושרה במרינדה באמצע ההשרייה כדי שההשריה תהיה אחידה והטעם ייספג בכל הצדדים.
- בעת צליית ירקות עם מרינדה בגריל, מומלץ לחתוך את הירקות באופן גס, לצלות על חום גבוה ולצרוב משני הצדדים. כך הירקות ישמרו על נפחם ויישארו עסיסיים בפנים.
- הימנעו משימוש חוזר במרינדה שבאה במגע עם בשר נא.
- בעת צליית בשר עם מרינדה מתוקה שמכילה דבש, סוכר, יין מתוק או סויה, יש להיזהר שהבשר לא יתקרמל מהר ויישרף.
- בעת צליית נתחי העוף על המנגל – הקפידו לא לצלות את העוף יותר מדי, על מנת שלא יתייבש.
לסיכום, מרינדה היא דרך פשוטה וטעימה לשדרג כל חומר גלם בטעמים נפלאים ולהפוך כל מנה פשוטה לחגיגה של ממש.
מוזמנים לנסות את מגוון המתכונים שלנו באתר חוות תקוע ולהתרשם מהפטריות והירקות הייחודיים שלנו שישמשו כחומרי גלם נפלאים למנה הבאה שלכם!

