צום יום כיפור הוא אחד המנהגים המרכזיים של יום כיפור ונחשב בעיני רבים כיום הקדוש ביותר בלוח השנה היהודי. הצום מתחיל בערב יום כיפור, מיד לאחר "הארוחה המפסקת", ונמשך כ-25 שעות עד צאת הכוכבים למחרת. מדובר בצום ממושך ולכן חשוב להיערך אליו כראוי כדי שיעבור בצורה קלה ככל שניתן.
אז מהי הדרך הטובה ביותר להתכונן לצום? מה כדאי לאכול לפני צום כיפור ואיך נוכל לסיים אותו בצורה בריאה ונכונה? במאמר זה נענה על כל השאלות הללו.
הכנה לפני הצום
כמה טיפים חשובים שיכינו את הגוף בצורה מיטבית לצום:
1. הפחיתו קפאין: קפאין משתן ועלול לגרום להתייבשות. לכן, בימים שלפני הצום הפחיתו בהדרגה משקאות שמכילים קפאין כמו קפה, תה, קולה ומשקאות אנרגיה .
2. השתדלו להימנע מפעילות גופנית כ-24 שעות לפני הצום וגם מחשיפה ממושכת לחום ולשמש לפני ובמהלך הצום כדי למנוע איבוד נוזלים.
3. שתו מים: הקפידו על שתייה של לפחות 8-10 כוסות מים לאורך היום שלפני תחילת הצום. (כוס מים בכל חצי שעה בערך).
4. אכלו מספר ארוחות קטנות לאורך כל היום שלפני הצום, עוד לפני הארוחה המפסקת. כך תספקו לגוף אנרגיה במהלך היום ולא תגיעו מורעבים לארוחה המפסקת. שלבו בארוחות הללו חלבון כמו גבינה /טופו / ביצים ומגוון ירקות.
הצעות לארוחות הבוקר והצהריים שלפני הצום:
ברוסקטות עם פטריות מלך היער– מנה קלילה שאפשר לאכול עם לחם קלוי או על מצע של פירה /בטטה/ אורז.
טוסט טורטיה – טוסט עם פטריות מלך היער בשרניות, גבינת מוצרלה וגרגירי תירס סופר מתוק .
סלט קינואה, כרוב סגול ואנדיב ברוטב טחינה וסילאן מתקתק.
בטטה צלוייה במלית תרד ופטריות שי-מג'י.
מה לאכול בארוחה מפסקת
הארוחה המפסקת היא הארוחה האחרונה לפני תחילת הצום ולכן יש לה חשיבות רבה. לפני שנשתף בתפריט מומלץ לארוחה מפסקת, כמה עצות חשובות:
1. אכלו לאט: תנו לגוף זמן להרגיש שובע.
2. איכלו במתינות: הארוחה המפסקת היא הארוחה המרכזית לפני הצום ולכן חשוב לאכול ארוחה מאוזנת מזינה ומשביעה. יחד עם זאת אל תגזימו בכמויות כדי להימנע מתחושת כבדות, עייפות ואי נוחות במהלך הצום.
3. צמצמו מלח: מלח גורם לצמא. לכן מומלץ להימנע מאכילת מאכלים עתירי מלח כמו חמוצים, חטיפים מלוחים, ומזון מעובד. גם בהכנת האוכל השתדלו לצמצם את השימוש במלח, בתבלינים ובאבקת מרק.
4. הימנעו מצריכת שתייה ממותקת ומאכלים עתירי סוכר. צריכת מתוק רק תגביר את הצורך במתוק בזמן הצום ותעורר את תחושת הרעב זמן קצר לאחר מכן.
5. הימנעו ממזון מטוגן ועתיר שומן – אלו יקשו על העיכול.
תפריט מומלץ לארוחה מפסקת
התחילו במנה ראשונה של מרק או סלט ירקות ולאחר מכן מנה עיקרית שכוללת חלבון ותוספת פחמימה.
מנת חלבון יכולה לכלול עוף, דג או חלבון מהצומח כמו טופו או קטניות מסוגים שונים: שעועית, חומוס ועדשים.
לתוספת פחמימה מומלץ לבחור בפחמימות מורכבות. הן מתפרקות לאט בגוף ומספקות תחושת שובע לאורך זמן. זה יכול להיות אורז מלא/ קינואה/ בורגול/ כוסמת/ פסטה מקמח מלא/לחם מלא/ בטטה / תפוח אדמה.
מומלץ לשלב בארוחה גם מעט שומנים בריאים כמו כף שמן זית/ מעט אגוזים או שקדים/טחינה/ אבוקדו. בסיום הארוחה המפסקת הקפידו גם לשתות מים.
מתכונים מומלצים לארוחה מפסקת
אורז מלא עם פטריות שיטאקי, נבטים וסויה – מתכון פשוט ומזין. האורז המלא והירקות העשירים בסיבים יובילו לשובע ממושך. למתכון המלא לחצו כאן>
דג פילה בתנור עם עגבניות בתיבול תימין- מנה טעימה ומשביעה, עם תיבול פשוט מעשבי תיבול: טימין, ביזיליקום ופיטרוזיליה. למתכון המלא לחצו כאן>.
עוף עם אורז ופטריות בתנור בסיר אחד- מתכון של רון יוחננוב. למתכון המלא לחצו >>
תבשיל עוף עם פטריות שינוקי בעשבי תיבול ויין לבן – תבשיל מנחם ומשביע שאפשר להכין עם כרעי עוף או פרגיות. למתכון המלא>
סלמון ואנדיב צלויים בתנור – קל, טעים, ומהיר להכנה. למתכון המלא לחצו כאן>
הצעות למנות עבור צמחונים וטבעונים:
תבשיל שאלוט, עגבניות שרי ועדשים – מנה מזינה ומשביעה ועשירה בחלבון ללא בשר. למתכון המלא לחצו>
סלט שעועית שחורה עם תירס לבן מתוק – סלט עשיר ובריא שכדאי לאמץ לארוחה המפסקת וגם בשגרה. למתכון המלא לחצו >>
מה מומלץ לאכול בסיום הצום – דגשים חשובים
בסיום הצום חשוב מאוד לחזור לאכילה בצורה הדרגתית ולא בבת אחת. התחילו קודם בשתייה: כוס מים, תה, מיץ טבעי או מרק ירקות, אלו יעזרו להחזיר נוזלים לגוף. לאחר מכן התחילו עם מאכלים קלים כמו פרי, פרוסת עוגה או פרוסת לחם עם ריבה על מנת להחזיר לגוף את הסוכר. איכלו לאט ותאפשרו לגוף זמן להסתגל לאוכל מחדש.
שעה לאחר מכן ניתן לאכול ארוחה גדולה יותר המכילה מנת חלבון כמו עוף או דג ותוספת פחמימה כמו אורז או תפוח אדמה מבושל וירקות.
בכל מקרה חשוב להקשיב לגוף שלכם ולפעול בהתאם.
צום קל ומשמעותי וגמר חתימה טובה!