תבלינים הם חומרי גלם טבעיים שמהווים רכיב בסיסי וחשוב להוספת טעם ואופי למנות.
במטבח הישראלי, שידוע במגוון הרחב והעשיר שלו, המשלב תרבויות וטעמים מכל העולם, תבלינים הם חלק בלתי נפרד ומשדרגים כל מנה בטעמים, צבעים ובניחוחות ייחודיים. במאמר זה נסקור את התבלינים הנפוצים ביותר בכל בית ישראלי, ואת השימושים המגוונים שלהם.
תבליני בסיס ושימושיהם
כורכום
הכורכום מתאפיין בצבעו הצהוב העז. נפוץ במטבח ההודי, התימני והמרוקאי. מעניק צבע צהוב/כתום לתבשילים כמו אורז, מרקים ותבשילי עוף. בעל סגולות בריאותיות ועשיר בנוגדי חמצון. מאחר וטעמו דומיננטי, די בכמות קטנה ממנו.
הכורכום הטרי של חוות תקוע מאופיין בריח האדמה החזק בנוסף הוא נטול מרירות לעומת התבלין היבש, מה גם הטעם והצבע נשמרים.
לחצו למוצר שורש כורכום טרי של חוות תקוע
מנות מומלצות:
מנת ירקות צלויים במרינדה עם כורכום, לימון ושום לצד רוטב יוגורט-כורכום. למתכון>>
דג על מצע תרד ורוטב עגבניות עשיר עם שורש כורכום וממרח ג'ינג'ר שום. למתכון >>
מלח
מלח הוא מינרל שמהווה בסיס לכל מנה. מטרתו להמליח ולהדגיש טעמים. קיימים סוגים שונים של מלח: מלח ים אטלנטי, מלח ורוד מהימלאיה ומלח גס, המיועדים לשימושים מגוונים כמו בישול, אפייה ותיבול סלטים.
פלפל שחור
אחד התבלינים הפופולריים ביותר. מוסיף חריפות עדינה וטעם עמוק למנות, החל ממרקים ותבשילים ועד סלטים ומאפים מלוחים.
פפריקה
פופולרית במטבח הישראלי. מוסיפה צבע וטעם עשיר. מגיעה בכמה גרסאות: פפריקה מתוקה, פפריקה חריפה, פפריקה מעושנת ופפריקה בשמן. נפוצה מאוד בתבשילים ישראליים כמו שקשוקה, חמין, מרקים, דגים ועוד.
מתכונים מומלצים עם פפריקה:
תבשיל עוף ואורז עם פטריות בסיר אחד. למתכון המלא>>
דג בלימון כבוש, עגבניות לחות ועשבי תיבול – שילוב הרמוני של רכיבים ותבלינים כמו פפריקה, שום, כורכום ולימון כבוש, שיוצרים מנה נפלאה. למתכון דג ברוטב לימון ועשבי תיבול >>
כמון
תבלין בעל טעם דומיננטי וחזק. נהוג להשתמש בו בתבשילים ים תיכוניים, מזרחיים (בפרט מהמטבח המרוקאי) ובמטבח ההודי. בשימוש במנות כגון: קובה, מג'דרה.
אבקת שום
למרות שרבים מעדיפים להוסיף למנה שום טרי, אבקת שום היא חלופה מהירה ונוחה שמוסיפה טעם ועושר למנה. מתאימה למגוון מנות – מרקים, רטבים, תפוחי אדמה אפויים ותבשילים שונים.
תבלינים ארומטיים ועלים
ג'ינג'ר (זנגביל)
נצרך טרי או טחון. נהוג לשלבו במנות אסייתיות כמו מוקפצים, תבלינים ורטבים. מעניק טעם מעט חריף. ידוע גם בסגולותיו הבריאותיות הרבות.
הג'ינג'ר הטרי של חוות תקוע הוא החלוץ הראשון שהגיע לארץ, טעמו עשיר וייחודי.
לחצו למוצר ג'ינג'ר של חוות תקוע
מתכונים מומלצים:
גביניות ריקוטה ג'ינג'ר ותפוז- טוויסט חדשני לגביניות המוכרות. לחצו למתכון גביניות ריקוטה >>
טישפישטי (עוגה בלקנית) כשרה לפסח עם קמח מצה, אגוזים וג'ינג'ר מסוכר. למתכון טישפישטי >>
גזרים שלמים צלויים במרינדת ג'ינג'ר וסילאן . למתכון המלא>>
נודלס עם פטריות שי-מג'י ואפונת שלג מוקפץ עם שום וג'ינג'ר . למתכון >>
תבשיל עוף אפוי ברוטב הדרים עם בצלצלי שאלוט, עגבניות לחות, ג'ינג'ר, טימין וכורכום. למתכון>>
פטרוזיליה
מוסיפה ניחוח רענן וטעם מרענן למנות. ניתן להשתמש בה טרייה כתוספת לסלטים, מרקים ותבשילים, או מיובשת לתיבול תבשילים חמים.
כוסברה
אחד מצמחי התבלין המוכרים ביותר. טעמה של הכוסברה, שנוי במחלוקת בין רבים שאוהבים ובין אחרים שסולדים. משמשת להעשרת הטעם במגוון מנות מזרח תיכוניות וישראליות, כולל תבשילים, סלטים ומרקים.
שמיר
צמח תבלין נפוץ שמשתלב היטב במנות דגים, סלטים, פשטידות ומרקים. ניתן להשתמש בעלי שמיר טריים או מיובשים.
בזיליקום
נפוץ במנות איטלקיות כמו פיצות ופסטות ולהכנת רוטב פסטו. מתאים גם לסלטים ומרקים. ניתן להשתמש בו טרי או מיובש.
נענע
מעניקה טעם מנטה רענן. נפוצה בתה, משקאות קרים וסלטים. השימוש בה נעשה טרי או מיובש.
אורגנו
בעל טעם וארומה חזקים. מעניק טעם ועומק למנות שונות. נהוג להוסיפו בעיקר במנות איטלקיות כמו פיצה, פסטה, לזניה ועוד.
רוזמרין
בעל ניחוח עשבוני וחזק. משתלב היטב במנת בשר צלוי, ירקות צלויים ותפוחי אדמה. ניתן להשתמש בו טרי או מיובש.
מתכונים מומלצים:
מנת "סטייק" מפטריות מאי טאקי עם חמאה, שום ורוזמרין. מנה צמחונית פשוטה וטעימה. למתכון>>
סלמון ברוטב הדרים ורוזמרין לצד רוטב איולי-ג'ינג'ר. מנת מרשימה, מהירת הכנה ועשירה בטעמים. למתכון>>
טימין
לטימין טעם חזק וארומטי המשתלב במנות בשריות, ירקות בתנור, מרקים ותבשילים. נפוץ במטבח הים תיכוני.
עלי דפנה
משמשים להוספת עומק וטעם בעיקר בבישול ארוך כמו תבשילי בשר ובמרקים. הם אינם נאכלים אלא מוצאים מהמנה לפני ההגשה.
למון גראס
הלמון גראס ידוע גם בשמות עשב לימון או לימונית. עלים בעלי ארומה וטעם לימוני עדין. מככב במנות אסייתיות ואחרות, עם דגים, מרקים, רטבים, וגם בקינוחים, גלידות, קוקטיילים וחליטות.
לחצו למוצר למון גראס טרי של חוות תקוע
מתכונים מומלצים:
עוגת גבינה ולמון גראס עם ציפוי שמנת לימוני. למתכון המלא >>
קבב דג על מקל למון גראס – מנת אירוח קלה להכנה. למתכון קבב דג >>
תבלינים נוספים נפוצים
קינמון
נמכר בטחינה או כמקלות. משמש בעיקר במנות מתוקות כמו עוגות ועוגיות, ומעניק להן טעם וארומה נפלאה. נהוג לשלבו גם בתבשילים מזרחיים כמו חמין ותבשילי אורז.
מתכונים מומלצים:
עוגת אגסים עם קינמון וג'ינג'ר- עוגה בחושה מלאת טעמים ורושם. למתכון >>
תבשיל קדרה טבעוני עם חיטה, פטריות מלך היער, ערמונים וירקות שורש – תבשיל עשיר שמשלב תבלינים כמו קינמון, בהרט, טימין, שום וג'ינגר לשילוב טעמים נפלא. למתכון >>
אגוז מוסקט
בעל טעם מיוחד, מעט מתקתק ופיקנטי. מוסיפים קורט ממנו למאפים, קינוחים ומנות חלביות כמו פשטידות, פסטות על בסיס שמנת, בשמל ועוד. יש להשתמש רק בקמצוץ קטן ממנו שכן טעמו דומיננטי.
מתכונים עם אגוז מוסקט:
פסטה מק אנד צ'יז עם פטריות שיטאקי גבינת צ'דר ורוטב בשמל ונגיעה של אגוז מוסקט. למתכון פסטה מק אנד צ'יז >>
תפוחי אדמה מוקרמים עם פטריות שי-מג'י, שמנת וקשקבל. מנה טעימה ומפנקת! למתכון>>
ציפורן
ניצני פרחים ארומטיים. תבלין בעל טעם חזק ומעט מריר. מגיע בשלמותו או באבקה טחונה. משמש בעיקר לתיבול עוגות ועוגיות, משקאות חמים כמו סיידר חם וצ'אי הודי וגם במנות בשר. יש להשתמש בכמות קטנה ממנו.
גרגרי כוסברה
מגיעים שלמים או טחונים. משמשים להוספת טעם ייחודי ועשיר בתבשילים שונים כולל מנות בשר, קארי, מרקים, מרינדות לבשר ודגים ועוד. בעת קליית זרעי כוסברה הם מפיצים ארומה נפלאה.
חילבה
צמח החילבה, תבלין נפוץ במטבח ההודי והים תיכוני. נמכר בגרגרים או אבקה. משמש להכנת רטבים ומטבלים כמו משקה חילבה תימני.
כרוויה
הכרוויה או בשמה המוכר "קימל", היא בעלת טעם דומיננטי ומעט מריר. משמשת בעיקר לתיבול לחמים, מאפים , גבינות, קרקרים, וגם תבשילי בשר.
כוכב אניס
תבלין מוכר שמשתלב במאכלים רבים מרחבי העולם כולל במטבח הים תיכוני. טעמו הייחודי משדרג משקאות כמו ערק, מאפים מתוקים, עוגות, עוגיות, וגם חמוצים ומנות מלוחות.
סומק
מוסיף חמיצות עדינה למנות שונות בעיקר במטבח המזרח תיכוני.
חוויאג'
תערובת תבלינים תימנית קלאסית המגיעה בשתי גרסאות: חוויאג' למרק- המכילה כמון, כורכום, כוסברה והל וחוואג' לקפה- הכוללת הל, קינמון ואגוז מוסקט.
לימון פרסי
טעמו החמוץ והעמוק משמש להעצמת טעמי מרקים ותבשילים מהמטבח הפרסי.
קימל
מוסיף טעם ייחודי למאפים כמו לחם קימל, וגם לתבשילים ממזרח אירופה והמזרח התיכון.
תבלינים מאזורים שונים בעולם
קארי
מקורו בהודו. מורכב מתבלינים שונים כמו כורכום, כמון, כוסברה וג'ינג'ר. טעמו משתנה בהתאם למרכיבים ודרגת החריפות. משולב במנות עוף, ירקות מוקפצים, אורז ועוד.
הל
תבלין ארומטי בעל טעם מעט מתוק ומעט חריף. משמש בעוגות ועוגיות, משקאות (כמו קפה ותה) ותבשילים במטבח המזרח תיכוני וההודי.
פלפל אנגלי (אולספייס)
טעמו מזכיר שילוב של קינמון, ציפורן ואגוז מוסקט. הוא נפוץ בתבשילים, מנות קדירה ובשר, מרינדות וגם קינוחים.
פלפל לבן
בעל טעם עדין יותר מהפלפל האנגלי. בשימוש בעיקר במנות בהירות כמו רטבים, מרקים על בסיס שמנת ופירה, כדי להעניק טעם בלי לפגוע במראה המנה.
תערובות תבלינים נפוצות
ראס אל חנות
תערובת מצפון אפריקה הכוללת כ-15 תבלינים ביניהם כמון, קינמון, כורכום וציפורן. משמשת לתיבול תבשילי בשר, ירקות וקוסקוס.
בהרט
תערובת תבלינים ים תיכונית הנפוצה במטבח הערבי ועיראקי. מורכבת מכמון, קינמון, אגוז מוסקט, ציפורן, זרעי כוסברה, הל ועוד. מעניקה למנות טעם עשיר וצבע צהוב. משמשת לתיבול מנות בשר, דגים, תבשילים, קובות וקציצות.
זעתר
זעתר הוא תערובת תבלינים ייחודית הכוללת עלי זעתר, סומק ושומשום. נפוץ בישראל ובמטבח הערבי. משמש לתיבול פיתות, סלטים וגבינות.
גרם מסאלה
תערובת הודית המכילה קינמון, הל, כוסברה, ציפורן ועוד. מוסיפה טעם עשיר ומורכב למנות קארי, מרקים ותבשילים.
חמשת התבלינים
תערובת אסייתית הכוללת קינמון, כוכב אניס, ציפורן, פלפל סצ'ואן וזרעי שומר. התערובת משמשת במטבח הסיני לתיבול בשרים, ירקות ותבשילים מוקפצים.
שימוש נכון בתבלינים
אחסון תבלינים
- יש לאחסן תבלינים במקום קריר, יבש וחשוך, ובמכלים אטומים היטב כדי לשמור על טריותם לאורך זמן. הימנעו מחשיפתם לאור שמש , חום או לחות.
- כדי לשמור על חיי מדף ארוכים יותר- רכשו את התבלינים שלמים וטחנו בבית.
- את המוצרים הטריים של חוות תקוע, יש לשמור בקופסא במקרר כאשר הם עטופים בנייר מגבת או בתוך שקית. בנוסף ניתן להקפיא למטרת שימוש ארוך טווח.
טיפים לשימוש בתבלינים
- תבלינים יבשים כמו כמון וכורכום כדאי להוסיף בתחילת הבישול כדי למצות את טעמיהם. לעומת זאת, תבלינים טריים כמו פטרוזיליה ובזיליקום מומלץ להוסיף לקראת הסוף, לשמירה על טעמם הרענן.
- הוסיפו תבלינים בהדרגה כדי לשלוט בטעם ולהימנע מתיבול יתר.
- פתיחת תבלינים בשמן – טיגון תבלינים במחבת בתחילת הבישול עוזר למקסם את טעם וארומת התבלינים . עם זאת הם עלולים מהר מאוד להשרף, לכן, כשמדובר בתבלינים טחונים- הקפידו לטגן אך ורק בשמן ולזמן קצר בלבד. (שלמים ניתן לקלות במחבת יבשה).
- הקפידו לשלב בצורה הרמונית בין תבלינים חריפים, מתוקים וחמצמצים כדי ליצור טעמים מאוזנים. לדוגמה, שילוב של כמון, כורכום וסומק יכול להעניק טעם עמוק ומגוון.